Πήλιο. Ή αλλιώς πώς να περάσετε ένα τριήμερο με δυνατές συγκινήσεις.

Του Αν. Σ. Τσομπανίδη

 

Πήλιο η περιοχή των μυθολογικών Κενταύρων αλλά και των δύο θαλασσών αφού στη νότια εσχατιά της συναντώνται το Αιγαίο και ο Παγασητικός κόλπος.Το Πήλιο με τις εμβληματικές φυσικές ομορφιές,τις γραφικές παραλίες αλλά και τις ποιοτικές υποδομές για τους επισκέπτες σε μία τουριστική περίοδο που κρατάει γύρω στους 10 μήνες.

 

Μεταφορά-Διαμονή

 

Θα καλύψετε 367 χιλιόμετρα απο την Αθήνα σε ένα πολύ καλό δίκτυο που θα σας οδηγήσει σε τρεις ώρες στον Βόλο. Απο εκεί θα χρειαστείτε 30 με 40 λεπτά σε μία διαδρομή-ζωντανή εναλλαγή βουνού και θάλασσας-μέσα απο την οποία φθάνετε στον οικισμό Πινακάτες. Ενας οικισμός παραδοσιακός που θα είναι και η αφετηρία σας για σημαντικές εξερευνήσεις.

Για κατάλυμα των εξορμήσεων επιλέξαμε τις κατοικίες “Εφιποι” στους Πινακάτες που αριθμούν περί τα 200 χρόνια ιστορίας και οι ιδιοκτήτες του προχώρησαν σε μία σημαντική ανάπλαση σεβόμενοι πάντα τον Πηλιορείτικο ρυθμό. Σήμερα υπάρχουν τέσσερα τέτοια σπίτια που διαθέτουν όλες τις υποδομές για μια ζεστή φιλοξενία. (Για ενημέρωση τηλεφωνήστε στο 6989629695).

 

Αξίζει να ακολουθήσετε

 

  • Να κάνετε ένα tour κατεβαίνοντας απο τους Πινακάτες στα πρώτα παραθαλλάσια βορειοδυτικά χωριά μετά τον Βόλο (Κάτω Λεχώνια,Κάτω Γαντζέα και Καλά Νερά).Στην συνέχεια μπορείτε να φθάσετε μέχρι το νοτιότερο άκρο του Πηλίου όπου βρίσκεται το cosy νησάκι Τρίκερι και στο οποίο περνάτε με καραβάκι,αλλά και η ομώνυμη χερσόνησος όπου στην άκρη της δεσπόζει ο πολύ γραφικός οικισμός της Αγίας Κυριακής που ακόμη και το χειμώνα αποπνέι μια νοσταλγική ομορφιά.Οικισμός με κατοικίες που κρατούν τον πηλιορείτικο ρυθμό ενώ δίπλα στον λιτό μώλο με τις ψαρόβαρκες υπάρχουν τρείς ταβέρνες κυρίως βέβαια για φρέσκο ψάρι και θαλασσινά.Στην συνέχεια και παίρνοντας έναν διαφορετικό δρόμο της επιστροφής και για έξι περίπου χιλιόμετρα θα απολαύσετε μία μοναδική και παράλληλη θέα σε Παγασητικό και Αιγαίο.Τοπίο που θα σας δελεάσει για πολλές φωτογραφίες ιδιαίτερα για όσους αγαπάνε αυτή την τέχνη.

  • Με αφετηρία τους Πινακάτες συνενοηθείτε με την κυρία Πηνελόπη Δημητρίου ,ιδιοκτήτρια του οικισμού “Εφιποι”, να σας ανοίξει την εμβληματική εκκλησία του Αγίου Δημηγτρίου που δεσπόζει στην γραφική πλατεία του χωριού.Στην συνέχεια ξεκινήσετε προς τον οικισμό του Αγίου Γεωργίου όπου μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας,Στην συνέχεια θα συνεχίσετε προς τους ιστορικούς οικισμούς της Βυζίτσας και των Μηλιών όπου υπάρχει ζωή και τον χειμώνα με αρκετά καφέ και εστιατόρια.Αξίζει να αφήσετε το αυτοκίνητο στην Βυζίτσα και να περπατήσετε μέχρι το την γραμμή του ιστορικού τρένου του “Μουτζούρη” που στην δόξα του έκανε την θαυμάσια διαδρομή Βόλου-Βυζίτσας. Επισης και εδώ δεσπόζει η εκκλησία του Ταξιάρχη με εκπληκτικές αγιογραφίες και ένα τέμπλο φτιαγμένο κυρίως απο ντόπιους τεχνίτες.

  • Με αφετηρία την Βυζίτσα μία διαδρομή που θα διαρκέσει περι την μία ώρα έχοντας ώς τέλος του προορισμού σας τον ιστορικό οικισμό του Γλαύκου.Στην διαδρομή, που για αρκετό χρόνο θα σας οδηγεί κοντά στην θάλασσα, θα συναντήσετε τους οικισμούς της Κορόπης,της Αφύσσου,του Λεμφόκαστρου,του Κάλαμου,του Χόρτου και της Μηλίνας.Οικισμών που εάν και καλοκαιρινοί κρύβουν την δική τους γοητεία και τον χειμώνα και φυσικά και κατα την άνοιξη που δειλά δειλά θα ξεπροβάλει σε λίγο προκαλώντας σας να τα επισκεφθείτε.Κυρίως δε την κωμόπολη του Γλαύκου που στις δόξες του είχε περι τους 5000 κατοίκους.Τώρα αρκετές κατοικίες είναι μεν εγκαταλελειμένες αλλά οι 500 κάτοικοι σήμερα προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανό τον οικισμό.Θα είναι παράλειψη να μην επισκεφθείτε το εμβλημετικό “Καφενείο του Φορλίδα” τα παλιότερο καφενείο στην Ελλάδα που συνεχίζει να λειτουργεί για 245 χρόνια με τους ιδιοκτήτες να προέρχονται απο την ίδια οικογένεια.Ο χώρος μέσα είναι γεμάτος απο ιστορικές φωτογραφίες με την σημαντικότερη αυτή του Παπαδιαμάνντη που όποτε ερχόταν με βάρκα απο την Σκιάθο σύχναζε στο καφενείο. Πιείτε τον καφέ σας και συζητήστε με τους κατοίκους οι οποίοι και το έχουν ως το μοναδικό τους καταφύγιο αφού δεν υπάρχει άλλο καφενείο στον οικισμό.Πολύ κοντά δεσπόζει η εκκλησία του “Γενεσίου της Θοετόκου” με μοναδικές εικόνες αλλά και το ξυλόγλυπτο τέμπλο φτιαγμένο απο ντόπιους καλλιτέχνες. Δίπλα προβάλλει το Φάμπιο Μουσείο με γλυπτά στον προαύλιο χώρο και ζωγραφικά έργα στο εσωτερικό όλα δωρεά του καλλιτέχνη Φάμπα. Τελευταίος σταθμός στον Γλαύκο το Μουσείο Ραδιοφώνου. Συνενοηθείτε με τον Στάθη Φουρλίδα στο καφενείο και θα σας ξεναγήσει με μεγάλο μεράκι στο μουσείο αυτό.

Συνεχίζοντας το οδοιπορικό αυτό θα φθάσετε στο Νεοχώρι έναν αρκετά ζωντανό οικισμό με την πλατεία να συγκεντρώνει κόσμο αφού υπάρχει καφέ και δύο ταβέρνες με καλό φαγητό.

  • Με αφετηρία και πάλι τους Πινακάτες ακολουθείτε την πινακίδα προς Καλαμάκι με νοτιοανατολική κατεύθυνση.Πλησιάζοντας προς τον οικισμό στρίβεται προς την θάλασσα και γρήγορα φθάνεται πρός την παραλία της Λαμπινούς με τα γαλαζοπράσινα νερά.Σε μικρή απόσταση πριν την παραλία ξεπροβάλλει το μοναστήρι της Παναγιάς της Λαμπηδόνας το οποίο ανακαινίσθηκε ριζικά μετά την εγκατάλειψή του.Η θέα του καταπληκτική αλλά είναι δύσκολο να το βρείτε ανοιχτό.Στα επόμενα βήματά της διαδρομής θα συναντήσετε την Τσαγκαράδα μια κωμοπολη που ζεί κυρίως με τον τουρισμό του καλοκαιρινού αλλά και επιλεκτικά τα σαββατοκύριακα του χειμώνα.Αξίζει να επισκεφθείτε τις κοντινές παραλίες του Μυλοπόταμου,με τους εντυπωσιακούς σχηματισμούς των βράχων ,της Νταμούχαρης ,με το ξεχωριστό χρώμα της καθώς και η Φ

  • Στον δρόμο προς την Ζαγορά αξίζει να σταματήσετε στην γραφική κωμόπολη του Κισσού ιδιαίτερα να πιείτε τον καφέ η το ποτό σας στο “Σχολαρχείο” στην κεντρική πλατεία.Συνεχίζοντας το οδοιπορικό φθάνουμε στον τελευταίο προορισμό μας την ζωντανή Ζαγορά με σημαντική οικονομική ζωή μέσω του αγροτικού συνεταιρισμού που έχει καταφέρει να φθάσει τα ονομαστά μήλα της Ζαγοράς σε μακρινά σημεία του πλανήτη.Σημαντική οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα ασκεί και ο γυναικείος συνεταιρισμός της Ζαγοράς και για αυτό αξίζει να επισκεφθείτε το κατάστημα λιανικής όπου θα βρείτε όλα τα προιόντα που με περισσό μεράκι ετοιμάζουν τα μέλη του συνεταιρισμού.




Aξίζει να δοκιμάσετε

 

Το Πήλιο δεν σας προσφέρει μόνον απλόχερα μόνον την φύση και τα ιδιαίτερα τοπία της αλλά και τα μοναδικά στέκια για φαγητό. Ακολουθούν κάποιες επιλογές απο αυτά:

  • Στον Αγιο Γεώργιο ξεχωρίοσαμε την ταβέρνα “Του Στεφανή”(2428093000)

  • Στην Ζαγορά την ταβέρνα “Το Μειντάνι” με την ψυχή του μαγαζιού την κυρία Νίκη (6977083670).

  • Στο Νεοχώρι την ταβέρνα “Ο Γερμανός” (6946934183)

 

  • Στο Μαλάκι την ψαροταβέρνα “ Ο Κώστας” (2482094989)

  • Στις Κόττες στον “Αγγελο “ (6979750866)

  • Στο Λεμφόκαστρο στην ταβέρνα “Ο Στέφανος”

  • Στην Αγία Κυριακή συνιστούμε ισάξια “Το Μουράγιο “ και “Τον Μανωλάρα”Θα απολαύσετε φρέσκο ψάρι ατενίζοντας το γραφικό λιμανάκι του οικισμού με τις ψαρόβαρκες να κυριαρχούν.Τέλος εναλλακτικά μπορείτε να δοκιμάσετε άφθονο τσίπουρο και σπιτικούς μεζέδες απο τα χέρια της κυρίας Ευσταθίας στο παλαιότερο μαγαζί του χωριού το “Ακρογιάλι”

 

Χρήσιμες πληροφορίες

 

Επισκεφθείτε το κατάστημα του Συνατειρισμού στην Ζαγορά και γευθείτε και αγοράσετε τα προιόντα που με τόσο μεράκι παράγουν οι γυναίκες μέλη της..Εμβληματικό το κτίριο που στεγάζει τον Συνεταιρισμό στο “Αρχοντικό Δρακόπουλου”

  • Εαν αγαπάτε την πεζοπορία στα πολύ φροντισμένα μονοπάτια του Πηλίου μπορείτε να σας ξεναγήσει ο Αλέξανδος Πετρούτσος.Θα τον βρείτε στους Πινακάτες τηλεφώνοντάς του στο 6977955248.Εναλλακτικές πεζοπορίες διοργανώνουν και ο σύλλογος “Φίλοι των Μονοπατιών”.Ενημερωθείτε απο το site www.pillionwalks.com.

  • Για εναλλακτική φιλοξενία μπορείτε να επιλέξετε τον Δημοτικό Ξενώνα Πινακάτων.Ενημερωθείτε απο τον υπεύθυνο δημοτικό σύμβουλο Δημήτρη Παντελή

  • To μοναστήρι των “Ταξιαρχών” κοντά στο χωριό Αγιος Γεώργιος με μια ιδιαίτερα δραστήρια κοινότητα γυναικών μοναχών που παράγουν και εκθέτουν εξαιρετικά προιόντα.Ζ ητήστε να σας ξεναγήσουν στην παλιά εκκλησία των “Ταξιαρχών”

  • Το μοναστήρι του “Αγιου Λαυρέντιου” κοντά στον ομώνυμο οικισμό.

 

 

 

Desktop έκδοση
Χρησιμοποιώντας το site μας, συμφωνείτε στη χρήση των cookies. Μάθετε περισσότερα