Ριζότο με κολοκύθα, μια συνταγή άκρως φθινοπωρινή. Ένα γευστικό και θρεπτικό ριζότο για υγιεινή διατροφή!
01-10-2014 11:04
Μια συνταγή άκρως φθινοπωρινή, μιας και τώρα βρίσκουμε πανεύκολα κολοκύθα, και πολύ υγιεινή!
Υλικά
750 γρ. ψύχα από κολοκύθα κόκκινη (ή πολτό από πράσινο μεγάλο κολοκύθι), κομμένη σε μικρούς κύβους
2 πράσα (το άσπρο μέρος τους και 2.5 εκ. από το πράσινο μέρος), κομμένα σε φέτες λεπτές
2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο
1/3 φλ. ελαιόλαδο
1-3 κουταλάκια γλυκού μπούκοβο
½ φλ. λευκό κρασί
2/3 φλ. τριμμένο τυρί παρμεζάνα
2/3 ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο
3 φλ. ζωμό κότας, χωρίς λίπος ή νερό
1 ½ φλ. ρύζι Arborio
αλάτι
πιπέρι
Οδηγίες Παρασκευής:
Σοτάρετε τα πράσα σε μεγάλο τηγάνι για 6-8 λεπτά ωσότου μαλακώσουν. Προσθέτετε το πιπέρι, το σκόρδο ψιλοκομμένο και την κολοκύθα. Αφήνετε τα υλικά να σοταριστούν για 10-15 λεπτά ώσπου να χάσουν τα υγρά τους. Προσθέτετε το κρασί και ανακατεύετε. Προσθέτετε περίπου ½ φλυτζάνι νερό και χαμηλώνετε τη φωτιά. Αφήνετε την κολοκύθα να σιγοβράσει για άλλα 10-15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.
Σημείωση: Όλη η παραπάνω διαδικασία μπορεί να έχει γίνει αρκετές ώρες νωρίτερα.
Περίπου 20 λεπτά πριν σερβίρετε, βάζετε το ζωμό σε κατσαρόλα να σιγοβράζει σε πολύ χαμηλή φωτιά. Ζεσταίνετε το μίγμα της κολοκύθας και καθώς αρχίζει να βράζει, προσθέτε το ρύζι, ανακατεύοντας μερικές φορές με ξύλινη κουτάλα ώστε να λαδωθεί παντού. Στη συνέχεια βάζετε ½ φλυτζάνι περίπου από το ζωμό και αφήνετε να σιγοβράσει, ανακατεύοντας συνεχώς και προσθέτοντας ανά ½ φλιτζάνι ζωμό καθώς απορροφάται από το ρύζι. Σε ένα τέταρτο περίπου το ρύζι θα είναι al dente. Ρίχνετε αλάτι και μαύρο πιπέρι και βγάζετε το φαγητό από τη φωτιά. Τέλος, προσθέτε το τυρί ανακατεύοντας καλά.
Το ριζότο είναι έτοιμο για σερβίρισμα. Προτιμήστε ζεσταμένα πιάτα βαθιά, της σούπας, που έχετε προηγουμένως πασπαλίσει με κόλιανδρο.