-
Νέα
Γενική
-
O αρχαιολογικός χώρος των Δελφών
02-02-2015 14:48Όταν ο Δίας άφησε δύο αετούς να πετάξουν από τα άκρα του κόσμου, προκειμένου να δει πού θα συναντηθούν για να καθορίσει το κέντρο της γης, ίσως να μην φανταζόταν, ότι το μέρος αυτό θα ήταν οι Δελφοί. Οι αετοί, αφού ταξίδεψαν ανά τον κόσμο, συναντήθηκαν πάνω από το Μαντείο και αυτομάτως ορίστηκε και ο Ομφαλός της Γης. Αυτό αναφέρει ο μύθος, όμως, δεν είναι τυχαίο, ότι φθάνοντας κάποιος στον Αρχαιολογικό Χώρο των Δελφών, νοιώθει αμέσως να τον κατακλύζει η ενέργεια του τόπου, στον οποίο τελούνταν οι αρχαίες μυστηριακές τελετές
Ο Αρχαιολογικός Χώρος των Δελφών, μόλις μια ανάσα από την Αράχωβα, φέρνει τον επισκέπτη σε επαφή με τη Μυθολογία, την Ιστορία, την Τέχνη και τον Πολιτισμό. Κάθε χρόνο άλλωστε, αναρίθμητοι τουρίστες από ολόκληρο τον κόσμο, σπεύδουν να περπατήσουν στα ιερά χώματα του τόπου, που έχει συμβάλλει όσο λίγοι, στην εξέλιξη του πολιτισμού ανά τους αιώνες. Οκτώ χιλιόμετρα από την Αράχωβα βρίσκεται ο Αρχαιολογικός Χώρος των Δελφών, ένα από τα σημαντικότερα αρχαία κληροδοτήματα της πατρίδας μας. Το περιβόητο Μαντείο, στο οποίο ο μαντικός λόγος του θεού ακουγόταν διά στόματος Πυθίας, διευθυνόταν από το λεγόμενο ιερατείο, δηλαδή από μορφωμένους ιερείς.
Φθάνοντας εκεί μπορείτε να θαυμάσετε το Ναό του Απόλλωνα, την Κασταλία Πηγή στα δεξιά της εισόδου του Ιερού, όπου η Πυθία πλενόταν πριν καθίσει στον Τρίποδα για να πει τον χρησμό, την Ιερά Οδό που οδηγεί στο ναό και έχει στις δύο πλευρές της τα κτίρια των Θησαυρών με τα τάματα. Βορειοδυτικά του ναού υπάρχει το θέατρο 5000 θέσεων, όπου γίνονταν οι Δελφικές Γιορτές. Είχαν σαν κεντρικό θέμα την αναπαράσταση της νίκης του Απόλλωνα επί του φιδιού Πύθωνα, γι’ αυτό και οι αγώνες ονομάστηκαν Πύθια. Στον Αρχαιολογικό Χώρο των Δελφών υπάρχει επίσης, ο Βωμός των Χίων, ο δεύτερος ιερώτερος βωμός στον αρχαίο ελληνικό κόσμο μετά από εκείνον του Διός στην Ολυμπία, η Στοά των Αθηναίων, το Στάδιο που κατασκευάσθηκε τον 5ο αιώνα π. Χ. και ανακαινίσθηκε από τον Ηρώδη τον Αττικό τον 2ο αιώνα μ. Χ., η Προναία Αθηνά και το Γυμνάσιο, στο οποίο γυμνάζονταν και διδάσκονταν οι νέοι των Δελφών.
- comments powered by Disqus