Επιχείρηση μαμούθ της Europol για «μαϊμού» εισιτήρια
02-05-2014 09:08
Αεροπορικά εισιτήρια που ήταν «κλεισμένα» μέσω Διαδικτύου με πλαστές και πιστωτικές κάρτες ανακάλυψε η Europol σε μια άνευ προηγουμένου επιχείρηση που πήραν μέρος δεκάδες χώρες και αεροδρόμια.
Κατά την διάρκεια της επιχείρησης 113 άνθρωποι τέθηκαν υπό κράτηση και 70 συνελήφθησαν για να μπει τέλος στη μεγαλύτερη, μέχρι σήμερα, επιχείρηση κατά της ηλεκτρονικής απάτης και της παράνομης μετανάστευσης.
Η πρωτοβουλία αυτή πραγματοποιήθηκε σε περισσότερα από 68 αεροδρόμια σε 32 χώρες, παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων 24 κρατών-μελών της Ε.Ε., της Ισλανδίας, της Νορβηγίας, της Ελβετίας, των ΗΠΑ, της Κολομβίας, της Βραζιλίας, του Περού και της Ουκρανίας. Το «μακρύ χέρι του νόμου» αποτελούσαν εκπρόσωποι από 35 αεροπορικές εταιρείες και τις μεγάλες εταιρείες πιστωτικών καρτών Visa Europe, MasterCard και American Express που συνεργάστηκαν με το προσωπικό του EC 3 της Europol, αστυνομικούς από όλη την Ε.Ε., τις Μυστικές Υπηρεσίες των ΗΠΑ, την Υπηρεσία Ελέγχου Μετανάστευσης και Τελωνείων των ΗΠΑ και την Κολομβιανή αστυνομία.
Αστυνομικοί που ήταν σε ετοιμότητα σε όλα τα αεροδρόμια περνούσαν χειροπέδες σε όσους προσπαθούσαν να ταξιδέψουν χρησιμοποιώντας αεροπορικά εισιτήρια που αποκτήθηκαν παράνομα.
Η Europol χρησιμοποίησε ειδικευμένο προσωπικό και εξοπλισμό σε διάφορα μέρη, σε όλη την Ευρώπη. Επιπλέον, μία ειδική ομάδα αναλυτών, που εργαζόταν από το επιχειρησιακό κέντρο της Europol, παρείχε ζωντανά πρόσβαση σε συγκεντρωτικές βάσεις εγκληματολογικών πληροφοριών, ενώ η INTERPOL συνέδραμε στην άμεση ταυτοποίηση καταζητούμενων προσώπων και κλαπέντων ταξιδιωτικών εγγράφων.
Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, καταγράφηκαν περισσότερες από 265 ύποπτες συναλλαγές σε Αυστρία, Βουλγαρία, Κολομβία, Κύπρο, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Ιρλανδία, Λετονία, Λιθουανία, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ.
«Για πολλά χρόνια, τα οργανωμένα δίκτυα εγκλημάτων στον κυβερνοχώρο βασίζονταν στην υπόθεση ότι οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου δεν μπορούσαν να συνεργαστούν στον Κυβερνοχώρο και να δράσουν άμεσα και αποτελεσματικά. Η επιχείρηση αυτή τους διαψεύδει, για άλλη μια φορά. Πράκτορες υπηρεσιών επιβολής του νόμου από διάφορες χώρες, όχι μόνο συνεργάστηκαν δίπλα-δίπλα με τους ειδικούς του EC 3 στο επιχειρησιακό κέντρο της Europol, για αρκετές ημέρες, αλλά επίσης, επιτρέψαμε τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων από τον ιδιωτικό τομέα, όπως από αεροπορικές εταιρείες και υπηρεσίες πληρωμών, δήλωσε ο Troels Oerting , Επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κέντρου για τα εγκλήματα στον κυβερνοχώρο ( EC 3) της Europol.
Στη χώρα μας σημειώθηκαν μόλις τρία περιστατικά συλλήψεων στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" για χρήση εισιτηρίων που είχαν εκδοθεί μέσω κλεμμένων ή πλαστών πιστωτικών καρτών.