Το Touristorama παρόν στα τουριστικά δρώμενα!
26-03-2014 12:10
Το www.touristorama.com, δηλώνει ενεργά την παρουσία του στα τουριστικά δρώμενα. Ο CEO της εταιρίας κ.Φώτης Καρύδας, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Touristorama παρευρέθηκε σε συνέδριο του ΙΕΚ ΞΥΝΗ Γλυφάδας. Ο ρόλος του διπλός. Συντονιστής της ομιλίας αλλά και ομιλητής. Για πρώτη φόρα μίλησε για τις νέες τεχνολογίες που έχουν εισέλθει στην καθημερινότητα όλων όσων ασχολούνται με τον Τουρισμό, καθώς και με τα επί μέρους εργαλεία που οφείλει κάθε σύγχρονη επιχείρηση να έχει στη διάθεσή της. Η ανάλυση του Athens Pro και Tour Pro, πρώτα σε αναγνωρισιμότητα εργαλεία Web Promotion για την Αττική και την περιφέρεια έκαναν απολύτως κατανοητή την νέα τάση στον χώρο του Τουρισμού.
'Ανθρωποι από τον χώρο του τουρισμού, δήλωσαν την δική τους παρουσιά. Ας δούμε συνοπτικά, το θέμα ανάλυσης του καθενός ξεχωριστά!
Την αυλαία άνοιξε ο κ. Φώτης Καρύδας, ενώ την σκυτάλη έλαβε στα χέρια της η κ. Πολύμνια Παναγιωτοπούλου.
Η κυρία Πολύμνια Παναγιωτοπούλου, πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια Travellife και υπεύθυνη τομέα τουρισμού ΙΕΚ ΞΥΝΗ Γλυφάδας μίλησε σχετικά με την πιστοποίηση του φορέα και έδωσε βασικά κίνητρα στους σπουδαστές σχετικά με την ενασχόλησή τους με το νέο αυτό αντικείμενο του κλάδου του Τουρισμού.
Τουριστικό και δικτυακό Marketing και βιώσιμη διαχείριση
EOS CODE – Travelife: Πρωτοβουλίες για τη βιωσιμότητα των Tour Operators και των Τουριστικών γραφείων
Η κυρία Αγγελική Ροσολάτου, συντονίστρια βιωσιμότητας του ΗΑΤΤΑ, μίλησε αναλυτικά για τα οφέλη της πιστοποίησης EOS CODE – Travelife, καθώς και για την διαδικασία απόκτησης της πιστοποίησης. Η εφαρμογή του EOS CODE είναι εθελοντική και για να λάβει μέρος κάποιος πρέπει να είναι είτε διοργανωτής (tour operator) είτε πωλητής (travel agent) οργανωμένων ταξιδιών. Με τους όρους αυτούς εννοούνται τα τουριστικά γραφεία εισερχόμενου και εξερχόμενου τουρισμού, καθώς και οι tour operators εξερχόμενου τουρισμού και οι εταιρείες διαχείρισης προορισμών. Η διαδικασία έχει τρία στάδια, αυτό της υποβολής της αίτησης και της κατάρτισης, της συνεργασίας και τέλος, της πιστοποίησης συνεργάτη.
Βιώσιμη διαχείριση εστιατορίου: η περίπτωση Palmie Bistro
Η Δρ. Αλεξία Κουτρουλιά, γενική διευθύντρια της αλυσίδας εστίασης Palmie Bistro μίλησε για την εποχή που έγινε κατανοητή ή ανάγκη ενασχόλησης με την βιώσιμη ανάπτυξη και ο σχεδιασμός των ενεργειών προς αυτή την κατεύθυνση. Αναλυτικά αναφέρθηκαν οι τομείς στους οποίους επέδρασε η διοίκηση και αυτοί καλύπτουν από την κουζίνα και την αποθήκη, μέχρι τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού και τη συνεργασία με τους προμηθευτές. Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι η επιχείρηση ακολουθεί διάφορες παγκόσμιες ενέργειες (κλείνουμε τα φώτα) και συμμετέχει στις ενέργειες Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, όπως το Make a wish Ελλάδος. Τέλος, η προώθηση μέσω των social media και του περιοδικού της επιχείρησης που μοιράζεται στον χώρο βοηθά πολύ στην υποστήριξη και ενδυνάμωση των ενεργειών αυτών.
Sustainable Greece: Μία πρωτοβουλία για την προβολή του αειφόρου τουρισμού της Ελλάδος
Ο κύριος Λεωνίδας Μπαμπάνης, Γενικός διευθυντής της North Events, ανέλυσε της δυνατότητες του Ελληνικού Τουρισμού μέσω των Σκανδιναβικών χωρών. Με πολυετή εμπειρία σε εκθέσεις αλλά και με εκδόσεις τουριστικών οδηγών μίλησε αναλυτικά για τον πληθυσμό, τις συνήθειες και την οργάνωση που απαιτούν οι εν λόγω αγορές για να καταλήξουν στην απόφαση διακοπών τους.
Πράσινος Τουρισμός: Εφαρμογές σε υποδομές και δράσεις εξωστρέφειας
Βιώσιμη Διαχείριση Τουριστικών Επιχειρήσεων
Ο Δρ. Γιάννης Παππάς, διευθύνων σύμβουλος της Green Evolution, ανέλυσε δράσεις που αφείλουν σύγχρονες επιχειρήσεις και οργανισμοί να λαμβάνουν υπόψη τους με σκοπό την βιώσιμη ανάπτυξη και την οικολογική τους εικόνα. Η ανάλυση, ο σχεδιασμός και η άρτια υλοποίηση έργων θα βοηθήσουν στα εξής:
έλεγχος εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα
παρουσίαση έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και εφαρμογή λύσεων υψηλής ενεργειακής απόδοσης
διαχείριση αερίων θερμοκηπίου με σκοπό την προώθηση της «πράσινης κουλτούρας» στον εταιρικό κόσμο
δράσεις στήριξης πολιτικής και διαχείρισης των φυσικών πόρων
συμβουλές για την πράσινη ανάπτυξη των επιχειρήσεων
Οι εταιρίες GREEN EVOLUTION AE και NORTH EVENTS, έχουν από καιρό ανακοινώσει την επίσημη συνεργασία τους για την προώθηση του αειφόρου και εναλλακτικού τουρισμού στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι δυο φορείς έχουν αναπτύξει τα τελευταία χρόνια μια σειρά από προϊόντα και εκτελέσει ενέργειες, οι οποίες έχουν ως κυριάρχους στόχους:
Οι βασικοί στόχοι αυτής της συνεργασίας είναι:
η μεγαλύτερη διείσδυση του Ελληνικού Τουρισμού σε αγορές όπως αυτή της Σκανδιναβίας
η προβολή και ενίσχυση παραδειγμάτων και δράσεων στην Ελλάδα όσον αφορά στον Αειφόρο και Εναλλακτικό Τουρισμό
η δημιουργία καινοτόμων υπηρεσιών και προϊόντων για την Ελληνική Τουριστική Βιομηχανία που ενισχύουν τα μοναδικά χαρακτηριστικά, τόσο του καλοκαιρινού όσο και του χειμερινού Τουρισμού
η συνεργασία με φορείς που δραστηριοποιούνται στο χώρο του περιβάλλοντος και της Αειφορίας για τη δημιουργία δράσεων προστασίας του Ελληνικού Περιβάλλοντος και προβολής της μοναδικότητας κινήσεων και πρωτοβουλιών σχετικά με τον τουρισμό
ο σχεδιασμός και η υλοποίηση ενεργειών και δράσεων για την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση επαγγελματιών και εμπλεκόμενων στο χώρο του τουρισμού στην Ελλάδα για την ενίσχυση του Πράσινου, Εναλλακτικού, Θεματικού και Οικολογικού Τουρισμού.
Μικρά και απλά βήματα προς τη βιώσιμη διαχείριση: Η περίπτωση του Acroterra Rosa
Η κυρία Ρόζα Παπαζιάν, guest experience Acroterra Rosa, μίλησε αναλυτικά για την έναρξη της νέας αυτής ξενοδοχειακής μονάδας στο Ακρωτήρι Σαντορίνης και της απόφασης της διοίκησης να ακολουθήσει πρότυπα βιώσιμης ανάπτυξης και πράσινης συνείδησης. Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά της συνεργασίας με την Green Evolution αλλά και άλλων επιχειρήσεων που ανέλαβαν την διαχείριση – συνήθως – κοστοβόρων για την επιχείρηση τομέων. Το αποτέλεσμα είναι άκρως θετικό και αισιόδοξο, με σημαντική μείωση εκπομπών και ρύπων, καθώς και σπατάλης πρώτων υλών. Σημαντικό είναι, επίσης να αναφερθεί και η προσοχή που έχει δοθεί στην διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού.
Αναγκαιότητα για βιώσιμη ανάπτυξη στην ακτοπλοΐα για τις ιδανικότερες μετακινήσεις και την υποστήριξη στον Τουρισμό
Η Κυρία Ασπασία Φορμεντίνη, υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της NEL Lines, μίλησε στην ημερίδα του ΙΕΚ Ξυνή, με σκοπό να θέσει τα θέματα που ταλανίζουν μία εφοπλιστική επιχείρηση. Ακόμα και με τις ιδιαιτερότητες του κλάδου, την ανάγκη στήριξης στο πετρέλαιο και των μεγάλων κονδυλίων, οι προσπάθειες για μία βιώσιμη ανάπτυξη και πράσινη συνείδηση είναι γεγονός. Η επιχείρηση έχει ήδη αναθέσει σε ξένη εταιρεία τον ανασχεδιασμό ενεργειών λειτουργίας και σχεδίων πράσινης ανάπτυξης. Επίσης, ακολουθεί πρακτικές που έχουν θετικό αντίκτυπο στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο και η διαχείριση πρώτων υλών αλλά και απορριμμάτων είναι πάντα στην ημερήσια διάταξη.
Θαλάσσιος Τουρισμός – βιώσιμη διαχείριση κρουαζιέρας
Ο κύριος Φώτης Καρλής, υποψήφιος Διδάκτωρ του πανεπιστημίου Αιγαίου και ερευνητής σε θέματα της επιβατηγού ναυτιλίας ανέλυσε μία περίπτωση κρουαζιερόπλοιου που ναυπηγείται και ανέφερε κάθε πιθανή τεχνολογική αλλά και διοικητική λειτουργία που μπορεί να αποφέρει θετικά αποτελέσματα τόσο σε επίπεδο βιώσιμης ανάπτυξης της ίδιας της επιχείρησης όσο και σε επίπεδο καλύτερων παροχών στους τελικούς καταναλωτές / πολίτες / κοινωνία. Η τεχνολογία δίνει όλο και περισσότερα όπλα για την μάχη κατά της μόλυνσης του περιβάλλοντος, της κατασπατάλησης πηγών ενέργειας και όλοι οι σχετικοί φορείς φαίνεται να συμμερίζονται την στροφή που γίνεται.
Η ημερίδα έκλεισε με σχόλια και παρατηρήσεις τα οποία τόνισαν για άλλη μία φορά την επιτακτική ανάγκη ύπαρξης βιώσιμης διαχείρισης στον κλάδο του Τουρισμού. Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να προσφέρει την καλύτερη ποιότητα σε αυτό τον τομέα και η προετοιμασία της νέας γενιάς επαγγελματιών είναι ο καλύτερος τρόπος για να οριστούν υψηλότερα standards και να προχωρήσουμε σε όλο και θετικότερα αποτελέσματα. Η προβολή της χώρας θα φανεί μέσα από την δουλειά όλων και φυσικά με ένα κοινό όραμα για αναπτυξιακή πορέια.