Το Βυζάντιο «ταξιδεύει» στην Αμερική με μέσο μεταφοράς το Μουσείο Μπενάκη και το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού. Μια εξαιρετική έκθεση θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Ουάσιγκτον.
Συγκεκριμένα, το Μουσείο Μπενάκη σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού διοργανώνει μία μεγάλη βυζαντινή έκθεση με τίτλο Heaven and Earth: Art of Byzantium from Greek Collections, η οποία θα παρουσιαστεί στη National Gallery of Art, Ουάσιγκτον από τις 6 Οκτωβρίου 2013 έως τις 2 Μαρτίου 2014. Με αφορμή το σημαντικό αυτό διεθνές γεγονός θα γίνουν και άλλες εορταστικές εκδηλώσεις οι οποίες θα πλαισιώσουν το άνοιγμα της έκθεσης.
Συγκριμένα, την Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013 και ώρα 10:00, ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κκ. Δημήτριος θα τελέσει Θεία Λειτουργία στο ναό της Αγίας Σοφίας της Ουάσιγκτον, και την ίδια μέρα και ώρα 14:00, στο μεγάλο αμφιθέατρο της National Gallery of Art θα πραγματοποιηθούν οι εναρκτήριες διαλέξεις της έκθεσης. Θα μιλήσουν η Δρ. Μαρία Βλαζάκη-Ανδρεαδάκη, Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και ο καθηγητής Άγγελος Δεληβορριάς, Διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη.
Την έκθεση συνοδεύουν δύο ξεχωριστές εκδόσεις:
Αναστασία Δρανδάκη, Δήμητρα Παπανικόλα-Μπακιρτζή και Αναστασία Τούρτα (επιμ.), Heaven and Earth: Art of Byzantium from Greek Collections
Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού και Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα 2013 και
Ευγενία Αλμπάνη και Ευγενία Χαλκιά (επιμ.) Heaven and Earth: Art of Byzantium from Greek Collections Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού και Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα 2013.