Η Κίνα σχεδιάζει θεματικό πάρκο στο Θιβέτ
17-09-2012 16:03
Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν ανακοινώσει τα σχέδια για την κατασκευή θεματικού πάρκου στο Θιβέτ, έξω από την πρωτεύουσα Λάσα. Το θεματικό πάρκο αναμένεται να κοστίσει 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ και θα ολοκληρωθεί σε τρία έως πέντε έτη. Οι αρχές έχουν στόχο να προσελκύσουν 15 εκατομμύρια τουρίστες στο Θιβέτ σε ετήσια βάση, αλλά η τοπική κοινότητα έχει εκφράσει την ανησυχία της για ζημιές στον πολιτισμό και την παράδοση.
Οι κινεζικές αρχές βλέπουν την ανάπτυξη του τουρισμού ως ζωτικής σημασίας για το οικονομικό μέλλον του Θιβέτ και τα 15 εκατομμύρια τουρίστες που έχουν σαν στόχο να προσελκύσουν ετησίως μέχρι το 2015, αναμένεται να αποφέρουν κέρδη 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, σε μια περιοχή με πληθυσμό 3 εκατομμυρίων κατοίκων μόνο.
Οι τοπικές αρχές του Θιβέτ έχουν εκφράσει την ανησυχία ότι η αύξηση στον τουρισμό θα προκαλέσει σοβαρές φθορές στον ντόπιο πολιτισμό και την παράδοση αλλά και ότι τα εισοδήματα από τον τουρισμό θα ωφελήσει οικονομικά περισσότερο τους Κινέζους παρά τους Θιβετιανούς.
Σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, ο αριθμός των επισκεπτών στην περιοχή του Θιβέτ αυξήθηκε κατά 25,7% από έτος σε έτος κατά τους πρώτους πέντε μήνες του 2012. Το γραφείο Τουρισμού δήλωσε ότι το Θιβέτ αναμένει 10 εκατομμύρια τουρίστες φέτος με τα αναμενόμενα έσοδα από τον τουρισμό να αυξάνονται σε 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η ασταθής πολιτική κατάσταση στην περιοχή του Θιβέτ όμως φαίνεται να είναι το μεγαλύτερο πλήγμα που δέχεται ο τουρισμός, καθώς οι αντιδράσεις των Θιβετιανών στην Κινεζική εισβολή στο Θιβέτ δεν έχουν κοπάσει. Σε προσπάθεια διαμαρτυρίας κατά της κινεζικής πολιτικής, δύο Θιβετιανοί άνδρες τον περασμένο Ιούνιο αυτοπυρπολήθηκαν και τα κρούσματα διαμαρτυρίας εντείνονται.
Οι αξιωματούχοι της Κίνας βλέπουν συχνά τα θεματικά πάρκα ως έναν τρόπο για την ανάπτυξη του τουρισμού, αν και πολλά από αυτά έχουν αποτύχει να προσελκύσουν τις επενδύσεις και τους επισκέπτες που αναμενόταν.
Στην εύθραυστη περιοχή του Θιβέτ, οι ισορροπίες ανάμεσα στην παράδοση και την πρόοδο είναι δύσκολο να τηρηθούν. Μένει να δούμε αν το πνευματικό κέντρο του εξόριστου Δαλάι Λάμα θα γίνει από «Στέγη του Κόσμου» μια βιομηχανοποιημένη κινεζική Ντίσνεϋλαντ.