-
Νέα
Γενική
-
Περιήγηση στο ηφαίστειο Σαντορίνης
04-03-2015 10:56Μια από τις περιηγήσεις που σίγουρα πρέπει να ζήσετε, είναι αυτή στο εσωτερικό του ενεργού ηφαιστείου. Στον κρατήρα, το τεράστιο χωνί, θα βρεθείτε μετά από 30’ περίπου λεπτά περπάτημα από το λιμανάκι της Νέας Καμένης όπου σας αφήνει το σκάφος. Φορέστε αθλητικά παπούτσια, «γερές» κάλτσες, ελαφρά ρούχα, αρκετό αντιηλιακό και καπελάκι, εφοδιαστήτε με την περιέργεια του μικρού παιδιού και πάρτε το καικάκι από την Οία ή τα Φηρά. Σας περιμένει ένας κόσμος πολύχρωμων αναβλύζοντων νερών, ποικιλίας πετρωμάτων, εναλλαγής χρωμάτων, διαφυγής θερμού καπνού, καυτού χώματος, πολυάριθμων υποθαλλάσιων θερμών πηγών.
Αξίζει να πάρετε το μπάνιο σας στα ιαματικά νερά των θερμών πηγών στο πίσω μέρος της Παλαιάς Καμμένης. Εκεί τα νερά είναι ζεστά, λόγω των θερμών αερίων που εκλύονται και πρασινωπά, λόγω του θειαφιού που αναβλύζει.Την καλδέρα μπορείς να την γνωρίσεις και υποθαλλάσια! Οι καταδύσεις στο ηφαίστειο καθώς και στην εντυπωσιακή σπηλιά στην νότια πλευρά του νησιού, αποτελούν μοναδικές εμπειρίες για τους πιο τολμηρούς. Αν βρεθείτε στην Σαντορίνη ανήμερα στις 15 Αυγούστου θα βρεθείτε μπροστά σε ένα φαντασμαγοτικό θέαμα. Πραγματοποιείται αναπαράσταση της μεγάλης έκρηξης του ηφαιστείου. Για 30 λεπτά και παραπάνω, πυροτεχνήματα και φωτιές ανάβουν πάνω στο κρατήρα και φωτοβολίδες από τα γύρω αγκυροβολημένα καϊκια και σκάφη προκαλούν μια εικονική έκρηξη που φωτίζουν ολόκληρη τη καλντέρα! Αξίζει να το ζήσετε!
Άξια αναφοράς είναι και η έκρηξη του υποθαλάσσιου ηφαιστείου Κολούμπος που συνδέεται με τη ηφαιστειακή δραστηριότητα της Σαντορίνης μιας και βρίσκεται μόλις 8 χιλιόμετρα μακριά. Ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 1650 και διήρκησε δύο ολόκληρους μήνες! Είναι η μεγαλύτερη έκρηξη ηφαιστείου που έγινε στην Ανατολική Μεσόγειο τα τελευταία 1.000 χρόνια. Η Σαντορίνη θρήνησε 50 νεκρούς και πολλές καταστροφές στη κτηνοτροφία και στις καλλιέργειες. Οι Σαντορινιοί τότε για να ξορκίσουν το κακό έχτισαν στο ακρωτήριο Κολούμπος την εκκλησία της Παναγιάς του Καλού. Από τη λάβα που ξεχύθηκε δημιουργήθηκε στη θάλασσα ένας ύφαλος, ο Κολούμπος, που στα ιταλικά σημαίνει περιστέρι. Το όνομα δόθηκε διότι το ηφαίστειο, σ’ αντίθεση με αυτά της Παλιάς και Νέας Καμένης που είναι μαύρα, είναι κάτασπρο όπως ένα περιστέρι. Σημειώστε ότι η κορυφή του ύφαλου, που έχει διαβρωθεί από τη θάλασσα, απέχει μόλις 17 μέτρα από την επιφάνεια της και η βάση του βρίσκεται σε βάθος 300 μέτρα!
- comments powered by Disqus