Με ιδιαίτερη κατάνυξη γιορτάζεται το
Πάσχα στα χωριά του
Νομού Πέλλας. Στα μοναστήρια της περιοχής η Μεγάλη Εβδομάδα προσφέρεται για προσευχή και ψυχική ηρεμία μέσα από προσκυνηματικές περιηγήσεις.
Στην πρωτεύουσα του Νομού, την
Έδεσσα, το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου πραγματοποιείται στην κεντρική πλατεία η τελετή της Ανάστασης παρουσία της φιλαρμονικής, που συνοδεύεται από εκατοντάδες βεγγαλικά. Εξίσου κατανυκτική είναι η τελετή της Ανάστασης και στα χωριά της Πέλλας, με την παράδοση να έχει τον πρώτο λόγο.
Τη δεύτερη μέρα του Πάσχα στο
χωριό Μαργαρίτα, πραγματοποιείται το τοπικό
έθιμο του σπασίματος κόκκινων αυγών στον βράχο του χωριού. Το έθιμο συνοδεύεται από παραδοσιακή μουσική, τοπικούς χορούς και πλούσια πασχαλινά εδέσματα.
Την ίδια μέρα στο χωριό Λύκοι, το τοπικό έθιμο είναι το κατρακύλισμα των αυγών, που διοργανώνεται από τον πολιτιστικό σύλλογο της περιοχής και στο οποίο οι χοροί και οι ντόπιες πασχαλινές γεύσεις έχουν την τιμητική τους.
Την πρώτη Παρασκευή αμέσως μετά το Πάσχα, ανήμερα της Ζωοδόχου Πηγής, διοργανώνεται στον
Άγρα μεγάλο πανηγύρι με παραδοσιακή μουσική και ντόπια φαγητά.
Τα πασχαλινά έθιμα όμως, δεν λείπουν ούτε από τον παραδοσιακό γραφικό οικισμό του
Παλαιού Αγίου Αθανασίου. Είναι κτισμένος στους πρόποδες του Καϊμακτσαλάν και κατά τη διάρκεια των διακοπών του Πάσχα, πλημμυρίζει από επισκέπτες που θέλουν να ζήσουν εκεί την κατάνυξη των αγίων αυτών ημερών.
Στις 23 Απριλίου, ανήμερα της γιορτής του Αγίου Γεωργίου, στον
Άγιο Αθανάσιο, στο σημείο ακριβώς όπου 5 δέντρα ενώνονται και σχηματίζουν ένα ανθρώπινο σώμα, λαμβάνει χώρα το τοπικό έθιμο του ομαδικού ψησίματος.
Σαράντα ημέρες μετά το
Πάσχα, στην πλατεία του Αγίου Αθανασίου πραγματοποιείται παραδοσιακό πανηγύρι με μουσική, χορό και παραδοσιακά εδέσματα της Αναλήψεως, με τη συμμετοχή ντόπιων και επισκεπτών.