-
Νέα
Γενική
-
Οι αρχαιολογικοί χώροι της Μάνης
31-03-2012 16:03Ολόκληρη η περιοχή της Μάνης φημίζεται όχι μόνο για τις απίστευτες φυσικές ομορφιές της, αλλά και για τους σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους, που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή. Ακόμη και ο Δήμος Αβίας, που βρίσκεται στην Έξω Μάνη, είναι ένα απέραντο αρχαιολογικό μουσείο, με πλούσια ευρήματα όλων των εποχών, από την παλαιολιθική, τη Μυκηναϊκή, την Κλασική, τη Βυζαντινή και τη Νεοελληνική εποχή. Τα ίχνη των αρχαίων πολιτισμών παραμένουν ακόμη ζωντανά με τις αρχαίες εκκλησίες, τα κάστρα, τους πύργους, τα γεφύρια, τους νερόμυλους, τα μοναστήρια, τα λιθόστρωτα μονοπάτια.
Μέχρι και σήμερα διατηρούνται ο αρχαιολογικός χώρος της Γαρμπελιάς, το κάστρο της Ζαρνάτας, οι παραδοσιακοί οικισμοί Αλμυρού, Αλτομιρά και Κιτριών, όπου εκεί ήταν το κεντρικό λιμάνι του Μεσσηνιακού κόλπου, πριν δημιουργηθεί η Καλαμάτα ενώ υπάρχει και το κάστρο των Καπετανάκηδων.
Ένας από τους αρχαιολογικούς χώρους, όμως, που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε είναι η Ακρόπολη της Σπάρτης. Τα σημαντικότερα μνημεία του αρχαιολογικού χώρου είναι τα σωζόμενα λείψανα και μερικά ευρήματα από την ανασκαφή, που οριοθετούν το χώρο του Ιερού της Χαλκιοίκου Αθηνάς στην κορυφή της Ακρόπολης, το αρχαίο Θέατρο της Σπάρτης στην νότια πλευρά της Ακρόπολης, όπου διασώζεται η ορχήστρα, επιγραφές των αρχόντων της Σπάρτης και τμήμα του κοίλου του μεγάλου θεάτρου. Η σκηνή συρόταν επάνω σε σιδερένιες ράβδους.Λείψανα καταστημάτων, δίπλα στο αρχαίο Θέατρο αποκαλύφθηκαν όχι μόνο σε παλιές, αλλά και σε πρόσφατες ανασκαφές της Αγγλικής Αρχαιολογικής Σχολής. Ήταν έργο των Ρωμαϊκών αυτοκρατορικών χρόνων, κτισμένο κυρίως από τούβλα. Εξίσου σημαντικό, όμως, είναι και το Αρχαιολογικό Μουσείο Μυστρά. Το πρώτο άτυπο μουσείο στην ανατολική πτέρυγα του αρχαίου συγκροτήματος ιδρύθηκε από έναν Γάλλο βυζαντινολόγο στα τέλη του 19ου αιώνα. Εκεί τοποθετήθηκαν γλυπτά αρχιτεκτονικά μέλη από τους ναούς του Μυστρά ενώ στις αρχές του 20ου αιώνα η συλλογή εμπλουτίστηκε, με τη συμβολή του μητροπολίτη Σπάρτης Θεόκλητου Μινόπουλου.Το Μουσείο του Μυστρά ιδρύθηκε επίσημα το 1952, όταν όλες οι συλλογές αρχαιοτήτων μεταφέρθηκαν στη δυτική πτέρυγα του συγκροτήματος. Κατά την περιήγησή σας στους αρχαιολογικούς χώρους της Μάνης, ο δρόμος θα σας οδηγήσει και στον Γέρακα Λακωνίας.Εκεί, στο ύψωμα πάνω από το λιμάνι, σώζονται τα τείχη της αρχαίας πόλης και της ακρόπολης του Zάρακα. H είσοδος στην ακρόπολη γίνεται μέσα από μία καλοδιατηρημένη πύλη, άριστο δείγμα της οχυρωματικής τεχνικής των ελληνιστικών χρόνων.
- comments powered by Disqus