Νέες επενδύσεις της Cosco Pacific στην Ελλάδα κόντρα στην ύφεση
27-07-2012 16:03
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Xingu Wang, τις δηλώσεις του οποίου φιλοξένησε και το ξένο δίκτυο Bloomberg, δεν θα έχει σημαντικές επιπτώσεις για την «Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά Α.Ε.» το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
Η ΣΕΠ, όπως τόνισε, έχει πλέον πολύ γερά θεμέλια, ενώ στο τετράμηνο του 2012 έχει σημειώσει αύξηση κατά 154% στη διακίνηση container ships. Το ποσοστό αυτό μάλιστα, είναι το μεγαλύτερο από όλους τους σταθμούς που διαχειρίζεται η εταιρεία.
Η Κινεζική Cosco μετά από διαγωνισμό, ανέλαβε τη διαχείριση και τις επενδύσεις στον προβλήτα II του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων του Πειραιά και την κατασκευή του προβλήτα III, με στόχο να τον μετατρέψει σε «πύλη» για το εμπόριο μεταξύ Κίνας και Ευρώπης.
Οι επενδύσεις της Cosco Pacific
Μέχρι τώρα υπολογίζεται ότι η ΣΕΠ έχει επενδύσει περίπου 240 εκατομμύρια ευρώ σε κατασκευές και μηχανήματα. Μέχρι να ολοκληρωθεί και λειτουργήσει ο προβλήτας III, αναμένεται να δαπανηθούν ακόμα 160 εκατομμύρια ευρώ, ενώ σε βάθος χρόνου εκτιμάται, ότι η εταιρεία θα επενδύσει άλλα 300 εκατομμύρια ευρώ για ανανέωση εξοπλισμού και υποδομών.
Η συνολική δυναμικότητα διακίνησης των δύο terminal του Πειραιά θα φτάσει τα 3,6 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα έσοδα της ΣΕΠ το 2011 ανήλθαν σε 101,4 εκατομμύρια δολάρια.