Τα Μάρμαρα είναι ένα μικρό αγροτικό χωριό. Τα μάρμαρα που είναι διασκορπισμένα στο χωριό εξηγούν την προέλευση της ονομασίας του. Εδώ δεσπόζουν τα παλιά αρχοντόσπιτα αλλά και πολλές όμορφες εκκλησίες.
Ο κάμπος των Μαρμάρων ασφυκτιά από μικρά περιβολάκια. Το κύριο χαρακτηριστικό του τόπου είναι η παραδοσιακή κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική στα σπίτια αλλά και τα ασβεστωμένα σοκάκια του χωριού.
Οι κάτοικοι του χωριού ασχολούνται πολύ και με την κτηνοτροφία και εκτρέφουν πολλά ζώα, κυρίως βοοειδή. Εδώ έχει την έδρα του το τυροκομείο της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών της Πάρου που παράγει πολλά τυριά, ανάμεσα στα οποία και την φημισμένη γραβιέρα της Πάρου.
Από τα Μάρμαρα υπάρχει πρόσβαση στις ανατολικές παραλίες του νησιού (Καλόγερος, Τσουκάλια, Γλυφάδες).
Πριν την εποχή της Ενετοκρατίας ο κάμπος ήταν ένας απέραντος ελαιώνας, αλλά κάηκε από τους ξένους επιδρομείς κατακτητές. Παλαιότερα ονομαζόταν από τους ντόπιους Αρχοντοχώρι, επειδή είχε πολλά μεγάλα αρχοντικά σπίτια πλούσιων οικογενειών του τόπου. Σήμερα ο επισκέπτης αντικρίζει ένα γνήσιο κυκλαδίτικο γραφικό χωριό με κύριο χαρακτηριστικό του τα πεντακάθαρα στενά ασβεστωμένα δρομάκια με τις πεζούλες, τις μικρές αυλές και τα πολλά λουλούδια.
Τα Μάρμαρα Πάρου είναι μεσόγειο χωριό της νήσου Πάρου επί της ανατολικής πλευράς. Παλαιότερα, διοικητικά, υπάγονταν στις Λεύκες Πάρου. Σήμερα αποτελεί έδρα του δημοτικού διαμερίσματος Αρχίλοχου στο οποίο υπάγονται ο Πρόδρομος Πάρου και ο παραλιακός οικισμός Μώλος Πάρου.
Ιδιαίτερο αξιοθέατο της περιοχής είναι η εκκλησία του Ταξιάρχη του 17ου αιώνα, στην είσοδο του χωριού. Άξίζει να δείτε και τον Ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου, με το εντυπωσιακό ξυλόγλυπτο τέμπλο του και έναν τάφο κάποιου επιφανούς εκπροσώπου της τοπικής κοινωνίας από τον 17ο αιώνα.
Στους πρόποδες του χαμηλού βουνού Αντικέφαλος, βορειοανατολικά από τον οικισμό η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως αρχαία κεραμεία. Οι αρχαιολόγοι ερευνητές του τόπου θεωρούν ότι εδώ βρίσκεται η αρχαία πόλη Υρία που είναι θαμμένη κάτω από τις επιχώσεις.
Εξίσου σημαντικός είναι και ο Ιερός Ναός της Παναγίας της Μαρμαριανής, ή Πέρα Παναγιάς που αποτελεί ένα εξαιρετικό δείγμα της λαϊκής αρχιτεκτονικής των Κυκλάδων.
Στα Μάρμαρα ο επισκέπτης της Πάρου μπορεί επίσης να θαυμάσει τα παλιά αρχοντόσπιτα.
Στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου γίνονται μεγάλες εορταστικές εκδηλώσεις στα πλαίσια του πανηγυριού προς τιμήν της Παναγίας, με παραδοσιακούς χορούς και μουσική και φυσικά γλέντι με ντόπιο κρασί και ξεχωριστούς μεζέδες της ντόπιας κουζίνας.
Αξίζει να επισκεφτείτε την Πάρο και ιδιαίτερα τα Μάρμαρα τις μέρες του Πάσχα και να συμμετάσχετε στις θρησκευτικές και άλλες εκδηλώσεις που με κέντρο τον ναό της Κοίμησης πραγματοποιούνται εδώ ολόκληρη την Μεγάλη Εβδομάδα. Ιδιαίτερα την Μεγάλη Παρασκευή η ατμόσφαιρα είναι συγκινητική με τη νεολαία του χωριού ν' αναπαριστά τα Θεία Πάθη, τον Μυστικό Δείπνο, τον Γολγοθά, την Σταύρωση με εξαιρετικό σεβασμό στα ιερά κείμενα και τις παραδόσεις και την περιφορά του επιταφίου ανάμεσα στα δαιδαλώδη σοκάκια του χωριού.