-
Νέα
Γενική
-
Το Γεφύρι της Άρτας
28-04-2012 16:03Ακόμη και σήμερα τόσο οι κάτοικοι της Άρτας όσο και οι επισκέπτες, όταν περνούν το θρυλικό γεφύρι, νιώθουν απέραντο δέος για το κτίσμα αυτό που ένωσε τις δύο όχθες του Αράχθου και όχι μόνο.Το Γεφύρι της Άρτας έχει συνδεθεί με το παρελθόν και το παρόν της πόλης και σίγουρα θα σηματοδοτήσει και το μέλλον ολόκληρου του Νομού. Το σύμβολο της Άρτας στέκεται αγέρωχο και επιβλητικό, αν και πολλές φορές κινδύνευσε να καταστραφεί, τόσο από τους εισβολείς, Τούρκους και Γερμανούς όσο και από τον ορμητικό ποταμό. Ο θρύλος του γεφυριού, σύμφωνα με τον οποίο στα θεμέλιά του χτίστηκε η γυναίκα του Πρωτομάστορα, έκανε το πέτρινο πέρασμα γνωστό σε ολόκληρη την Ελλάδα. Η αρχική κατασκευή του γεφυριού τοποθετείται στα χρόνια της αρχαίας Αμβρακίας. Οι αρχαίοι Αμβρακιώτες, άλλωστε, είχαν ανάγκη να κατασκευάσουν στο σημείο αυτό κάποιο πέρασμα, όταν ο βασιλιάς Πύρρος έκανε την Αμβρακία πρωτεύουσα του κράτους του.
Τη σημερινή του μορφή το Γεφύρι της Άρτας την απέκτησε το 1602 μ.Χ. Τη χρηματοδότηση της κατασκευής του ανέλαβε ένας Αρτινός παντοπώλης, ο οποίος επειδή είχε εμπορικές δραστηριότητες στην περιοχή, ενδιαφερόταν για τη διάβαση του ποταμού από τα ζώα του που ήταν φορτωμένα με εμπορεύματα. Το σημερινό μήκος του πέτρινου γεφυριού της Άρτας είναι 145 μέτρα και το πλάτος περίπου 4 μέτρα. Το 1881 μ. Χ, όταν απελευθερώθηκε η Άρτα, το γεφύρι ήταν το σύνορο της ελεύθερης Ελλάδας με τις τουρκοκρατούμενες περιοχές. Το διώροφο νεοκλασικό κτίριο στο δυτικό άκρο του γεφυριού, που κτίστηκε το 1864 μ. Χ από αυστριακό αρχιτέκτονα και σήμερα στεγάζει το Λαογραφικό Μουσείο της Άρτας, αρχικά χρησιμοποιήθηκε ως Οθωμανικό φυλάκιο της Γέφυρας και αργότερα ως τελωνείο των Τούρκων.
Στις 23 Σεπτεμβρίου του 1944 οι Γερμανοί ναζί, κατά την αποχώρησή τους, διέταξαν να ανατιναχθεί το πέτρινο Γεφύρι της Άρτας, αλλά την τελευταία στιγμή ο Γερμανός, που είχε πάρει την εντολή αποφάσισε να μην την εφαρμόσει κι έτσι σώθηκε το θρυλικό Γεφύρι. Υπάρχει, όμως, και μία άλλη άποψη σύμφωνα με την οποία ένας Γερμανός στρατιώτης που ήταν αρχαιολόγος στο επάγγελμα γύρισε κρυφά πίσω και απενεργοποίησε τον εκρηκτικό μηχανισμό.
- comments powered by Disqus