Έχουμε τον… χρυσό στα χέρια μας και δεν τον εκμεταλλευόμαστε.
Κερδίζουμε μόλις 600 εκατομμύρια ευρώ ενώ μπορούμε να εισπράξουμε τουλάχιστον
2 δισεκατομμύρια και να γίνουμε… «αρχηγοί» στην περιοχή μας.
Αυτά είναι μερικά από τα στοιχεία της μελέτης που έκανε η
Εθνική Τράπεζα για τον κλάδο της κρουαζιέρας στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, η μελέτη έδειξε ότι τα επόμενα τρία χρόνια
αν αυξηθεί το home porting, δηλαδή τα λιμάνια της χώρας μας να είναι σημεία εκκίνησης κρουαζιέρων, τα κέρδη για την ελληνική οικονομία θα φτάσουν τα 2 δις ευρώ.
Παρά το γεγονός ότι η χώρα μας είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς τουριστών δεν έχει βρει ακόμα τον τρόπο να καρπωθεί το πλεονέκτημα της και να αποτελεί σημείο αναφοράς για τους περίπου 30 εκατομμύρια επιβάτες που μέχρι το 2016 υπολογίζεται ότι θα επιλέξουν τα κρουαζιερόπλοια για τις διακοπές τους. Αιτία του κακού, σύμφωνα με την μελέτη, η
χαμηλή ανταγωνιστικότητα των ελληνικών λιμανιών.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η μέση δαπάνη ανά επιβάτη και εταιρείας που φτάνει τα 600 ευρώ για τα λιμάνια εκκίνησης και μόλις τα 80 ευρώ για τα λιμάνια διέλευσης (ports-of-call).
Η μελέτη εξέτασε πρώτον, «ποια θα είναι τα έσοδα για τη χώρα αν διατηρηθεί το μερίδιο του κλάδου στην παγκόσμια αγορά» και δεύτερον, «πώς θα επηρεάσει τα έσοδα η αύξηση του home porting».
Στην πρώτη περίπτωση που η χώρα μας διατηρήσει σταθερό το μερίδιό της στην
παγκόσμια αγορά κρουαζιέρας, «τα ετήσια έσοδα του κλάδου θα αγγίξουν τα 0,9 δις ευρώ το 2016 (από 0,6 δις ευρώ το 2011)» ενώ στην δεύτερη περίπτωση «αν τα 2/3 των επιβατών που επισκέπτονται την Ελλάδα ξεκινούν από Ελληνικά λιμάνια, τα ετήσια έσοδα από την κρουαζιέρα θα έφταναν κοντά στα 2 δις ευρώ το 2016 από 0,6 δις ευρώ το 2011».
Οι αγορές με την
μεγαλύτερη ζήτηση είναι των ΗΠΑ και του Καναδά με ποσοστό 60% ενώ και οι Ευρωπαίοι τουρίστες, κυρίως από το
Ηνωμένο Βασίλειο και τη
Γερμανία, κερδίζουν συνεχώς μερίδιο της αγοράς και έφτασαν το 30% το 2011 από 21% το 2000 και 14% το 1990.