-
Νέα
Γενική
-
Αίγινα
Με ιστορία από το 4000 π.Χ.
14-04-2012 16:03Τα διάφορα ευρήματα στην περιοχή της Κολώνας και σε άλλες περιοχές της Αίγινας αποδεικνύουν ότι οι πρώτοι κάτοικοι του νησιού εμφανίστηκαν στο δεύτερο μισό της 4ης χιλιετίας π. Χ. Οι πρώτοι κάτοικοι ήρθαν από την Πελοπόννησο. Άλλοι εγκαταστάθηκαν στο Λόφο της Κολώνας και ζούσαν από τη ναυτιλία και άλλοι εγκαταστάθηκαν στον Μεσαγρό και ζούσαν από την γεωργία. Η αποίκιση του νησιού συνεχίστηκε από τους Αιγαίους, κατά την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού. Κατά την περίοδο 2000-1600 π. Χ., οι Αιγινήτες άρχισαν να αναπτύσσουν μεγάλη εμπορική και ναυτική δραστηριότητα. Γύρω στο 1400 π. Χ. στο νησί εγκαταστάθηκαν οι Μυρμιδόνες, προερχόμενοι από την Θεσσαλία και ίδρυσαν το Ναό του Ελλάνιου Δία.
Περίπου το 650 π. Χ οι Αιγινήτες προχώρησαν στην κοπή δικών τους ασημένιων νομισμάτων για τις εμπορικές τους συναλλαγές, που στη μία πλευρά τους είχαν την εικόνα μιας χελώνας, χαρακτηριστικό του θεού Ποσειδώνα. Το 480 π. Χ. η Αίγινα πήρε μέρος στην Ναυμαχία της Σαλαμίνας μαζί με τους υπόλοιπους Έλληνες ενάντια στους Πέρσες. Οι Αιγινήτες, αν και ήταν σε αντιπαράθεση με τους Αθηναίους, στάθηκαν στο πλευρό των Ελλήνων και μαζί με τους Αθηναίους πήραν τα πρωτεία της νίκης στην Σαλαμίνα. Η Αίγινα, φίλη της Σπάρτης, αποφάσισε να συμμαχήσει το 459 π. Χ με την Κόρινθο. Αυτό δεν άρεσε στους Αθηναίους, οι οποίοι επιτέθηκαν στον Αιγινήτικο στόλο, τον νίκησαν και στη συνέχεια πολιόρκησαν το νησί και το κατέλαβαν σε λίγους μήνες.
Οι Αθηναίοι υποχρέωσαν την Αίγινα να γκρεμίσει τα τείχη της, να παραδώσει τα πλοία της και οι Αιγινήτες να πληρώνουν φόρο υποτελείας. Κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου οι Αθηναίοι έδιωξαν τους Αιγινήτες στην Πελοπόννησο και εγκαταστάθηκαν οι ίδιοι εκεί. Μετά το τέλος του πολέμου, όμως, ο Λύσανδρος επανέφερε στο νησί τους Αιγινήτες. Η πρώτη Τουρκοκρατία κράτησε στην Αίγινα από το 1540 μέχρι το 1687. Στη συνέχεια ο Ενετός Μοροζίνης και οι Βενετοί ξαναπήραν την Αίγινα υπό την κυριαρχία τους, με αποτέλεσμα να αναγεννηθεί το εμπόριο και να βελτιωθεί η οικονομία. Από το 1715 μέχρι το 1821 ήταν η περίοδος της δεύτερης Τουρκοκρατίας ενώ στην Επανάσταση του 1821 η Αίγινα έπαιξε σημαντικό ρόλο. Οι Αιγινήτες πολέμησαν στο Χάνι της Γραβιάς, στη Μάχη του Αγίου Όρους και στο Φάληρο και βοήθησαν στον εφοδιασμό της Ακρόπολης με το Φαβιέρο. Το 1828 έγινε η πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας με κυβερνήτη τον Ιωάννη Καποδίστρια, ενώ το 1829 η πρωτεύουσα μεταφέρθηκε στο Ναύπλιο.
- comments powered by Disqus