-
Νέα
Γενική
-
Αφιέρωμα στο Οίτυλο - Καραβοστάσι
24-02-2015 10:05Στην ακτογραμμή του όρμου του Οιτύλου δεσπόζει το θρυλικό Καραβοστάση που προκαλεί το ξεχωριστό ενδιαφέρον του επισκέπτη, το νέο Οίτυλο (Τσίπα) και Λιμένι, ιστορικό επίνειο της Αρεόπολης. Η συγκεκριμένη ακτογραμμή της Μάνης παρουσιάζει ιδιαίτερο τουριστικό ενδιαφέρον και σε συνδυασμού με το ξερό κλίμα είναι εξαίρετος τόπος παραθερισμού. Άξιου λόγου είναι και η μανιάτικη κουζίνα.Η φιλοξενία των κατοίκων, όπως άλλωστε και σε ολόκληρη τη Μάνη, εξακολουθεί πάντα να προξενεί εντύπωση στον επισκέπτη. Αξίζει πραγματικά να το επισκεφτείτε.
Το Οίτυλο είναι ένα ομηρικό χωριό που το συναντάει κανείς στα σύνορα της Έξω και Μέσα Μάνης. Η ιστορία του Οιτύλου χάνεται στα βάθη της προϊστορίας. Σύμφωνα με τα ομηρικά έπη είναι μία από τις πιο αρχαίες πόλεις, που μάλιστα προσφέρθηκε «προίκα» στον Αχιλλέα από τον Βασιλιά των Μυκηνών Αγαμέμνονα μαζί με την κόρη του Ιφιγένεια ως δέλεαρ για την συμμετοχή του στον Τρωικό Πόλεμο.Το Οίτυλο αναφέρεται επίσης και από τον Γεωγράφο Στράβωνα και από τον Παυσανία, ως μία από τις σπουδαιότερες πόλεις του Κοινού των Ελευθερολακώνων. Στην αρχαιότητα υπήρχαν τα ιερά του Σεράπιδος – εκεί που πιθανώς σήμερα είναι τα ερείπια του Αγίου Νίκωνος – και του Απόλλωνος. Η περιοχή αυτή είναι χτισμένη σε στρατηγική θέση και δείχνει να αναπαύεται στις δάφνες του ένδοξου παρελθόντος του και της μακράς πορείας του στο χρόνο. Διασώζονται ως τις μέρες μας ίχνη των αρχαίων οχυρωματικών θέσεων που συνεχίζουν αδιάκοπτα στην ίδια θέση περνώντας από τους Ρωμαϊκούς χρόνους στους Βυζαντινούς και από εκεί στην Τουρκοκρατία.
Το Οίτυλο σε πείσμα των καιρών, ακριβώς στην ίδια θέση, ανθίσταται στο χρόνο συμβολίζοντας τον ηρωισμό και ταυτόχρονα το αδούλωτο της ψυχής. Σφυρηλατώντας έτσι έναν αδάμαστο χαρακτήρα ηρωισμού και αυτοθυσίας που χαρακτηρίζει τους Μανιάτες.Είναι ιστορικά εξακριβωμένο ότι το 1671 – 1674 εφτακόσιοι (700) και πλέον κάτοικοι του Οιτύλου από την οικογένεια των Γιατριανών κυρίως αναχωρούν για την Ιταλία. Παράλληλα άλλοι τόσοι από την ξακουστή οικογένεια του Οιτύλου των Στεφανόπουλων (άμεση καταγωγή από τους Κομνηνούς της Τραπεζούντας) έφυγαν για την Ιταλία για να καταλήξουν όμως τελικώς στην Κορσική. Άξιον τέκνων των Στεφανοπουλέων του Οιτύλου είναι και ο Μέγας Ναπολέων. Αργότερα κατά την επανάσταση του 1821 οι Οιτυλιώτες υπό την ηγεσία του Ηλία Τσαλαφατινού και άλλους οπλαρχηγούς πρωτοστάτησαν στους αγώνες της ανεξαρτησίας με βαρύ φόρο αίματος.Στη κεντρική πλατεία του Οιτύλου μπορεί κανείς να θαυμάσει την αφιερωματική στήλη προς τα ξενιτεμένα αδέλφια της Κορσικής και στους απόγονους των Οιτυλιωτών. Ο επισκέπτης μπορεί να ανάψει ένα κερί στο Ναό του Σωτήρος (12ος αιώνας ). Επίσης, το Μοναστήρι του Ντακούλου με τα θαυμάσια ξυλόγλυπτα και το κάστρο της Κελεφάς αποτελούν αξιοθαύμαστα μνημεία μανιάτικης τεχνοτροπίας και παράδοσης.
- comments powered by Disqus