-
Νέα
Γενική
-
Σίκινος, η ανεξερεύνητη
04-03-2015 15:42Η Σίκινος τοποθετείτε γεωγραφικά ανάμεσα στην Ίο και την Φολέγανδρο. Είναι ένας από του ελάχιστους εναπομείναντες ανεξερεύνητους προορισμούς των Κυκλάδων. Οι κάτοικοι στην Σίκινο είναι πολύ φιλόξενοι , καλοδέχονται όλους τους επισκέπτες Έλληνες και ξένους και επιπλέον φροντίζουν να διοργανώνουν γλέντια και πανηγύρια για την διασκέδαση των επισκεπτών τους αλλά και της δική τους.Το νησί έχει διαφυλάξει τον τοπικό του χαρακτήρα αλλά παράλληλα έχει δημιουργήσει και σχέδιο για την ανάπτυξη του. Το σχέδιο αυτό βασίζετε σε σοφές επιλογές. Βασικό είναι ότι θέλουν να διαφυλάξουν την φυσιογνωμία του τόπο τους προστατεύοντας την φύση και τους κατοίκους του νησιού από την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη. Επιπλέον ενθαρρύνουν τον εναλλακτικό τουρισμό όπως τον πολιτιστικό, τον περιπατητικό , επιστημονικό αλλά και τον οικοτουτισμό. Επίσης δεν σταματούν τη δημιουργία σύγχρονων έργων υποδομής για τη βελτίωση της ζωής στο νησί, χωρίς αυτά να χαλούν το παραδοσιακό ύφος του νησιού.
Φτάνοντας ο επισκέπτης στο νησί έχει πολλές επιλογές που θα πλαισιώσουν τις ξεκούραστες διακοπές του. Καταρχήν οφείλει να ξεκινήσει την εξερεύνηση του από τις πολλές μικρές παραλίες του νησιού, κάθε μία είναι ξεχωριστή αλλά όλες πεντακάθαρες με καταγάλανα νερά . Μετά το μπάνιο σειρά έχουν οι περιηγήσεις στην ενδοχώρα. Οι περίπατοι στα μονοπάτια του νησιού θα σας δώσουν την ευκαιρία να γνωριστείτε με τους ανθρώπους του νησιού. Μιλώντας μαζί τους θα σας αποκαλύψουν έναν άλλο κόσμο. Οι ντόπιοι θα σας βοηθήσουν να γνωρίσετε το αξιοθέατα του νησιού και να βρεθείτε τη σωστή ώρα στο σωστό μέρος για δείτε εικόνες που θα μείνουν ανεξίτηλες στην μνήμη σας. Πολλά από τα αξιοθέατα του νησιού γίνονται ιδανικά σε περίεργες ώρες όπως χαράματα, ηλιοβασίλεμα ή ακόμα νύχτα με φεγγάρι.Η Σίκινος έχει τρεις οικισμούς: την Αλοπρόνοια, το Χωριό και το Κάστρο Αλοπρόνοια (αλς= θάλασσα + πρόνοια) ονομάζεται το μικρό λιμάνι της Σικίνου που αποτελεί τη μεγαλύτερη παραλία του με καφετερίες, μπαράκια και ταβέρνες με καλό φαγητό δίπλα στη θάλασσα. Από εδώ ξεκινάνε τα λεωφορεία του νησιού αλλά και το καϊκάκι για τις εκδρομές στις απομακρυσμένες παραλίες της Σικίνου. Από την Αλοπρόνοια ξεκινά ο δρόμος που μετά από 3,5 χιλιόμετρα φθάνει ψηλά, στους δυο οικισμούς του νησιού που απέχουν μερικές εκατοντάδες μέτρα και μαζί αποτελούν τη Χώρα της Σικίνου: Το Χωριό και το Κάστρο. Το Χωριό, ο παλιότερος οικισμός, είναι ένας μικρός λαβύρινθος από δρομάκια, παλιά σπίτια, πεζούλια, στενές ανηφόρες, περάσματα, κρυφές γωνιές, ανθισμένα παρτέρια και σκαλάκια. Το Κάστρο, χτισμένο στο χείλος του γκρεμού 280 μέτρα πάνω από τη θάλασσα, είναι παλιός οχυρωμένος οικισμός του 15ου αιώνα. Εδώ χτυπάει η καρδιά του τόπου: η πλατεία, τα μαγαζιά και τα καφενεία είναι το κέντρο της κοινωνικής ζωής του νησιού.
Μιλώντας για τη Σίκινο δεν πρέπει να παραλείψουμε να αναφέρουμε της περιπατητικές της διαδρομές. Εκεί είναι φυλαγμένο το ομορφότερο κομμάτι του νησιού. Ξεκινώντας τον περίπατο σας θα συναντήσατε απομεινάρια αρχαίων οικισμών, απόμακρες παραλίες, δυσπρόσιτες σπηλιές, διαδρομές που φθάνουν μέχρι το χείλος των πανύψηλων βράχων, περάσματα που χάνονται στην ενδοχώρα ανάμεσα σε μικρά φαράγγια, αλλά και τις βυζαντινές εκκλησίες διάσπαρτες στο νησί. Η Σίκινος αποτελεί ιδανικό τόπο διακοπών για πολλούς επισκέπτες. Συνδυάζει αρμονικά τις καθαρές παραλίες , την χλωρίδα και πανίδα και όμορφα τοπία με την νυχτερινή ζωή και το καλό φαγητό. Μία επίσκεψη στη Σίκινο θα σας κάνει να την αγαπήσετε!
- comments powered by Disqus