Ο ΑΡΧΟΝΤΑΣ της ρεμπέτικης και λαϊκής μουσικής!!
03-12-2014 15:47
|
Ο ΑΡΧΟΝΤΑΣ της ρεμπέτικης και λαϊκής μουσικής!! |
|
Τρικαλινός, αυθεντικός, λαϊκός όσο λίγοι και κυρίως ζωγράφος, ναι, χωρίς εισαγωγικά, ζωγράφος της μουσικής... Αυτός ήταν με λίγες λέξεις ο τεράστιος Βασίλης Τσιτσάνης, ο συνθέτης, στιχουργός και τραγουδιστής, τα άσματα του οποίου ακούγονται ακόμα και σήμερα από τους λάτρεις του ρεμπέτικου και της λαϊκής μουσικής.
Ο Βασίλης Τσιτάνης γεννήθηκε στα Τρίκαλα στις 18 Ιανουαρίου 1915 από Ηπειρώτες γονείς και η αγάπη του για τη μουσική φάνηκε από τα πρώτα κιόλας χρόνια της ζωής του όταν και συνόδευε τον πατέρα του στα τραγούδια που έπαιζε ο τελευταίος με το μαντολίνο που διέθετε.
Κατά τη διάρκεια των γυμνασιακών του χρόνων ο Τσιτσάνης απέκτησε σιγά σιγά τις πρώτες του γνώσεις γύρω από τη μουσική και χάρη σε ένα βιολί που βρέθηκε στα χέρια του συμμετείχε σε διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις προκειμένου να συνεισφέρει οικονομικά στην οικογένειά του αλλά και να δημιουργήσει μια κάποια βάση για τα περαιτέρω του βήματα στο χώρο...
Την εποχή εκείνη το μπουζούκι ήταν απαγορευμένο, αυτό όμως δεν εμπόδισε τον Τσιτσάνη να γράψει τα πρώτα του τραγούδια πάνω σε αυτό σε ηλικία μόλις 15 ετών και τρία χρόνια αργότερα να πάρει την απόφαση να κατέβει στην Αθήνα για να σπουδάσει Νομική...
Η κάθοδος στην Αθήνα, τα εμπόδια και οι πρώτες επιτυχίες...
Ο ενήλικας πλέον Βασίλης βρίσκονταν ήδη στην πρωτεύουσα για σπουδές, ωστόσο για να συμπληρώσει το εισόδημά του άρχισε να εργάζεται στο νυχτερινό κέντρο «Μπιζέλια», εκεί όπου γνώρισε τον τραγουδιστή Δημήτρη Περδικόπουλο ο οποίος και πήγε τον Τσιτσάνη στην Odeonγια την ηχογράφηση του πρώτου του τραγουδιού με τίτλο «Σ’ έναν τεκέ μπουκάρανε».
Ακολούθησαν δεκάδες τραγούδια τα οποία και ερμηνεύτηκαν από τραγουδιστές της εποχής όπως ο Κερομύτης, ο Παγιουμτζής και άλλοι, ωστόσο η εποχή της δικτατορίας του Μεταξά απαγόρευε την περαιτέρω επέκταση των ρεμπέτικων ακουσμάτων, με τον Τσιτσάνη να αποτελεί ένα από τα «μαύρα πρόβατα» του καθεστώτος...
Θεσσαλονίκη, επιτυχίες και ξανά Αθήνα...
Στη συνέχεια και κατά τη διάρκεια της κατοχής, ο Τσιτσάνης διαμένει στη Θεσσαλονίκη όπου και ανοίγει το «Ουζερί Τσιτσάνη», ενώ παράλληλα γράφει ορισμένα από τα κορυφαία του τραγούδια όπως «Συννεφιασμένη Κυριακή», «Νύχτες Μαγικές», «Αχάριστη» και άλλα.
Το 1946 ο Τσιτσάνης εγκαθίσταται και πάλι στην Αθήνα και μετά το πέρας του εμφυλίου πολέμου ο ίδιος γνωρίζει τεράστια αναγνώριση όντας ο κορυφαίος εκφραστής του ρεμπέτικου τραγουδιού.
Κορυφαίοι τραγουδιστές της εποχής όπως ο Στέλιος Καζαντζίδης, ο Μανώλης Αγγελόπουλος, ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης κ.ά αλλά και κορυφαίες τραγουδίστριες όπως η Μαρίκα Νίνου, η Σωτηρία Μπέλλου, η Πόλυ Πάνου κ.ά ερμηνεύουν τραγούδια με τεράστια απήχηση όπως «Της Γερακίνας γιος», «Τα λιμάνια», «Απόψε στις ακρογιαλιές»κλπ, με τον Τσιτσάνη να βρίσκεται στο απώγειο της δόξας του αλλά να παραμένει λαϊκός και απλός όπως ο ίδιος επιθυμούσε.
Ο θάνατος του κορυφαίου συνθέτη...
Ο κορυφαίος δημιουργός και εκφραστής του ρεμπέτικου τραγουδιού πέθανε στο Λονδίνο στις 18 Ιανουαρίου 1984, τα τραγούδια του ωστόσο ακούγονται και θα ακούγονται για πάντα με την ίδια ευχαρίστηση και αγάπη όπως τότε...