Ο Μυκηναϊκός Τάφος της Χωστής, είναι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία στην περιοχή της Κωμιακής.
Πρόκειται για έναν από τους τρεις μυκηναϊκούς θολωτούς τάφους που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα στις Κυκλάδες - οι άλλοι δύο είναι της Αγίας Θέκλας στην Τήνο και των Αγγελικών της Μυκόνου.
Αποτελείται από ένα ταφικό θάλαμο, κυκλικό, κτισμένο με ογκολίθους τοποθετημένους εκφορικά, δηλαδή σε οριζόντιες στρώσεις που η κάθε μία εξέχει ελαφρά από την προηγούμενη, έτσι ώστε να δημιουργείται θόλος. Οι ογκόλιθοι συγκρατούν ο ένας τον άλλο με το βάρος τους, χωρίς συνδετικό υλικό.
Ο θάλαμος έχει εσωτερική διάμετρο στη βάση 3,30 μ. και ύψος 2,40 μ. Η οροφή κλείνει με μια μεγάλη πλάκα και η είσοδος του τάφου βρίσκεται στην
ανατολική πλευρά όπου καταλήγει μικρός δρόμος με κτιστές πλευρές.
Μετά την ταφή, η θόλος και ο δρόμος είχαν σκεπαστεί με τύμβο από χώμα, ωστόσο ο τάφος συλήθηκε και το άνοιγμα στη νότια πλευρά οφείλεται πιθανότατα στους αρχαιοκάπηλους. Δυστυχώς, η σύληση του τάφου εξαφάνισε πολύτιμα στοιχεία, γι’ αυτό η ακριβής χρονολόγησή του παραμένει υποθετική, και τοποθετείται γύρω στο 1300 π.Χ.
Ο θολωτός τάφος της Χωστής παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω της σπανιότητάς του στις Κυκλάδες, αλλά και της θέσης του, σ’ αυτή την ορεινή περιοχή, μακριά από το μεγάλο μυκηναϊκό αστικό κέντρο της Χώρας.
Πιθανολογείται ότι πρόκειται για τον τάφο τοπικού άρχοντα του οποίου όμως το όνομα δεν προκύπτει από τα λιγοστά ευρήματα του τάφου, αλλά πιθανώς συνδέεται με το τοπωνύμιο της περιοχής «Αξός», το οποίο με τη σειρά του συνδέεται γλωσσικά με το όνομα «Νάξος», όπου Νάξος ήταν ο πρώτος βασιλιάς του νησιού που ήρθε από την περιοχή της Μικράς Ασίας επί κεφαλής οικιστών.
Το μνημείο επισκέπτονται εκατοντάδες τουρίστες κάθε χρόνο.