-
Νέα
Μουσεία
-
Μουσείο με ένα μόνο έκθεμα
10-11-2014 12:43Είναι το μουσείο που δέχεται τους περισσότερους επισκέπτες στη Σκανδιναβία. Η ιδιαιτερότητά του είναι ότι βασίζεται σε ένα και μόνο έκθεμα: ένα ναυάγιο. Ο λόγος για το Μουσείο Βάσα στη Στοκχόλμη της Σουηδίας, όπου φιλοξενείται το μόνο πλοίο του 17ου αιώνα που διατηρείται ως τις μέρες μας.
Το Σουηδικό πολεμικό πλοίο Vasa του 1628 βρέθηκε σε άριστη κατάσταση στο βυθό του λιμανιού της Στοκχόλμης. Η κατάσταση του πλοίου είναι τόσο καλή που βρέθηκαν μέχρι και ρούχα, γεγονός που κάνει το έκθεμα ένα "παράθυρο" στο παρελθόν.
Το ναυάγιο
Στις 10 Αυγούστου 1628 ένα μεγάλο πολεμικό πλοίο ξεκίνησε από το λιμάνι της Στοκχόλμης. Ήταν ολοκαίνουριο και είχε πάρει το όνομα Vasa από το οικόσημο της κυβερνούσας δυναστείας Vasa. Για την επισφράγιση της επίσημης και λαμπερής εκδήλωσης καθέλκυσης του πλοίου, εκτοξεύτηκαν πυροβολισμοί από τα πλευρά του πλοίου ως πολεμικός χαιρετισμός.
Καθώς το μεγάλο πλοίο προχωρούσε αργά προς την είσοδο του λιμανιού, σηκώθηκε δυνατός άνεμος. Το Bάσα πήρε κλίση, ωστόσο ορθώθηκε και ξαναβρήκε την πορεία του. Μία δεύτερη ριπή ανέμου όμως ανέτρεψε το πλοίο προς τη μία του πλευρά. Το νερό εισχώρησε από τα ανοικτά πυροβολεία. Το Bάσα βυθίστηκε, παίρνοντας μαζί του τουλάχιστον 30 ή ίσως και 50 ζωές ανθρώπων από τα 150 μέλη του πληρώματος. Έπρεπε να περάσουν 333 χρόνια για να μπορέσει το πλοίο να ξαναδεί τον ουρανό της Στοκχόλμης.
Ο άνθρωπος που το ανακάλυψε
Ο Anders Franzén, ιδιωτικός ερευνητής, ξεκίνησε την αναζήτηση του Βάσα στις αρχές του 1950. Από μικρός ένιωθε γοητευμένος από τα ναυάγια που συνέβαιναν στο αρχιπέλαγος της Στοκχόλμης, κοντά στο πατρικό του σπίτι. Το τέρας των θαλασσών, η Τερηδώνα η ναυτική, η οποία καταβροχθίζει τα ξύλινα σκαριά που βυθίζονται στη θάλασσα, δεν ζει στα υφάλμυρα νερά της Βαλτικής. Ο Anders Franzén εκτίμησε τη σημασία του στοιχείου αυτού για τα πλοία που είχαν βυθιστεί στη Βαλτική και το 1956 ανακάλυψε το Βάσα.
Μετά την ανέλκυση του Βάσα
Μετά από αρκετά χρόνια προετοιμασίας, το Βάσα βγήκε από το βυθό της θάλασσας στις 24 Απριλίου του 1961. Τώρα αποστολή όλων ήταν η συντήρησή του. Ένα βυθισμένο σκαρί που έχει παραμείνει κάτω από το νερό για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν μπορεί να παραμείνει χωρίς ειδική φροντίδα. Με το πέρασμα του χρόνου, τα ξύλινα μέρη θα θραύονταν και το σκαρί θα διαλυόταν.Αρχικά το Bάσα ψεκάστηκε με νερό, ενώ οι ειδικοί προσπαθούσαν να βρουν την κατάλληλη μέθοδο συντήρησής του. Το συντηρητικό που επιλέχθηκε να χρησιμοποιηθεί ήταν η πολυαιθυλενική γλυκόλη (PEG), ένα προϊόν υδατοδιαλυτό με βάση το κερί, το οποίο ποτίζει το ξύλο απομακρύνοντας το νερό. Ο ψεκασμός του πλοίου με το υλικό αυτό συνεχίστηκε για πολλά χρόνια.
Τα γλυπτά
Μαζί με το Bάσα ανασύρθηκαν 14.000 περίπου ξύλινα αντικείμενα, μεταξύ των οποίων υπήρχαν και 700 γλυπτά. Η διαδικασία διατήρησης αυτών των αντικειμένων έγινε ξεχωριστά, ενώ στη συνέχεια τα αντικείμενα αυτά τοποθετήθηκαν και πάλι επάνω στο πλοίο, στις αρχικές τους θέσεις. Η όλη αποστολή ήταν σαν να προσπαθεί κανείς να λύσει ένα τεράστιο παζλ.Τα πολεμικά πλοία του δεκάτου εβδόμου αιώνα δεν ήταν απλώς πολεμικές μηχανές, αλλά πλωτά παλάτια. Τα γλυπτά που διασώθηκαν έφεραν ίχνη από επίχρισμα χρυσού και βαφή. Από τις αναλύσεις που έγιναν με σύγχρονες μεθόδους, προκύπτει ότι ήταν βαμμένα με ζωντανά χρώματα επάνω σε κόκκινο φόντο. Τα γλυπτά αυτά αναπαριστούν λιοντάρια, βιβλικούς ήρωες, ρωμαίους αυτοκράτορες, θαλάσσια όντα, αρχαίες ελληνικές θεότητας και πολλά άλλα. Σκοπός τους ήταν να δοξάσουν τον Σουηδό Μονάρχη και να εκφράσουν τη δύναμη, την πνευματική του καλλιέργεια και τις πολιτικές του πεποιθήσεις.
Η σημερινή κατάσταση του Βάσα
H συντήρηση και η φροντίδα του Βάσα είναι μία συνεχόμενη εργασία. H διατήρηση του πλοίου εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις σταθερές μετεωρολογικές συνθήκες. Όσον καιρό το σκάφος είχε παραμείνει βυθισμένο, τα μεταλλικά του μέρη σκούριασαν, μαυρίζοντας τα τμήματα που είχαν κατασκευαστεί από ξύλο οξιάς. Στο τέλος, το μόνο που κρατούσε δεμένη την κατασκευή ήταν οι ξύλινοι οδηγοί. Τα μολυσμένα στοιχεία μέσα στο νερό οδήγησαν στο σχηματισμό μεγάλων ποσοτήτων θείου, το οποίο διείσδυσε μέσα στο ξύλο. Σήμερα το θείο αντιδρά με το οξυγόνο και οδηγεί στο σχηματισμό θειϊκού οξέος. Το οξύ προσβάλλει το ξύλο, ωστόσο δεν είναι επιβλαβές για τους επισκέπτες του μουσείου. Η έρευνα για τη συντήρηση του Βάσα σε βάθος χρόνου συνεχίζεται ακόμη.
Η επίσκεψη στο Μουσείο
Το μουσείο έχει πολλές πληροφορίες για το πλοίο και το πλήρωμα του και σίγουρα θα χρειαστείτε τουλάχιστον 2 ώρες για να το εξερευνήσετε. Άνοιξε το 1990 και είναι σήμερα το πιο επισκέψιμο μουσείο της Σκανδιναβίας καθώς, εκτός από τους μεγάλους, είναι φιλικό και για τα παιδιά με διάφορες δραστηριότητες που θα τα κρατήσουν απασχολημένα.
- comments powered by Disqus