-
Η Θηρασιά είναι το μεγαλύτερο ηφαιστειογενές νησί κοντά στη Σαντορίνη, μόλις 1 ναυτικό μίλι από την Οία. Αποκόπηκε τη δυτική ακτή της Σαντορίνης, μετά από το σεισμό και την έκρηξη του ηφαιστείου το 1500 π.Χ. Ένα καΐκι από τον όρμο του Αμμουδιού θα σας αποβιβάσει στον Κόρφο, το λιμανάκι του Μανωλά ή από τον Αθηνιό μπορείτε να φθάσετε στη Ρίβα, το λιμάνι της Θηρασιάς, με προγραμματισμένα δρομολόγια φέρι μπόουτ. Το νησί της Θηρασιάς είναι μια μικρή Σαντορίνη παρελθόντων ετών.
Η αρχιτεκτονική των σπιτιών και των εκκλησιών της, τα υπόσκαφα και ασβεστωμένα σπίτια, η χαμηλή βλάστηση και τα γαλαζοπράσινα νερά της, παραπέμπουν στο αδελφό νησί. Κατ΄ άλλα κρατά σχεδόν αμόλυντη τη γραφική της φυσιογνωμία και προσφέρεται για όσους θέλουν ν’ απολαύσουν γαλήνιες διακοπές, μακριά από την πολυκοσμία και τους γρήγορους ρυθμούς. Οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού είναι περίπου 150, αλλά οι εκκλησιές του ξεπερνούν τις είκοσι. Το 1895 οι κάτοικοι της Θηρασιάς έφθαναν του 855. Η κρίση στη ναυτιλία, όμως -στις αρχές του 20ου αιώνα- και ο καταστροφικός σεισμός του 1956 ανάγκασαν τους Θηρασιώτες να μεταναστεύσουν.
Το όνομα «Θηρασιά» της δόθηκε προς τιμή της κόρης του αρχηγού των Δωριέων αποίκων, Θήρα. Ο αρχαίος πολιτισμός της βγήκε στην επιφάνεια στα μέσα του 18ου αιώνα, όταν στο ορυχείο της οικογένειας Νικολάου Σπυρίδωνα Αλαφούζου –όπου γίνονταν εξαγωγή πουζολάνης για τη στερέωση των τοιχωμάτων της διώρυγας του Σουέζ- βρέθηκαν πήλινα αγγεία και ανθρώπινοι σκελετοί.
Διακόσια εβδομήντα σκαλιά χωρίζουν το λιμανάκι του Κόρφου από τον οικισμό του Μανωλά, που είναι η πρωτεύουσα του νησιού. Μπορεί κανείς να τα ανέβει με τα πόδια ή με τα γαϊδουράκια, που παρέχουν τις υπηρεσίες τους στους τουρίστες. Περιδιαβαίνοντας τα σοκάκια του Μανωλά αποκομίζει κανείς την αυθεντική εντύπωση, για το πώς ήταν η Σαντορίνη πριν από μερικές δεκαετίες. Το μικρό του παντοπωλείο, ο φούρνος του, τα υπόσκαφα σπίτια του οι εκκλησιές του με τους θαλασσί τρούλους... όλα θυμίζουν το χθες. Στην ίδια περιοχή βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου, που χρονολογείται από το 1874. Λιγότερη από μία ημέρα είναι αρκετή για να γυρίσει κάποιος ολόκληρο το νησί και να επισκεφθεί τους οικισμούς του. Ο Ποταμός είναι το πρώτο χωριό που θα συναντήσει ο επισκέπτης μετά από το Μανωλά. Είναι κτισμένο μέσα σε μια χαράδρα και τα σπίτια του είναι σχεδόν όλα υπόσκαφα.
Οι εκκλησιές του -της Παναγίας Γιάτρισσας και του Αγίου Δημητρίου- είναι φημισμένες για το διάκοσμο και τις εικόνες τους, αλλά και για τα θαύματα, που έχουν γίνει με τη βοήθεια των Αγίων. Η Αγριλιά είναι ο παλαιότερος, αλλά και ο μεγαλύτερος οικισμός της Θηρασιάς. Με πανομοιότυπη αρχιτεκτονική, υπέροχη θέα και με μία εκκλησιά μοναδική –αυτή της Παναγίας των Εισοδείων-, που χρονολογείται από το 1887. Επίσης, ο επισκέπτης μπορεί να βρεθεί στον ακατοίκητο οικισμό Κέρας ή Κεραδιανά -όπως τον ονομάζουν οι ντόπιοι-, ο οποίος βρίσκεται νοτιοανατολικά του Μανωλά, κτισμένος πάνω σ΄ ένα βράχο, με πανοραμική θέα προς τις Καμένες. Τέλος, επισκέψιμος είναι ο γραφικός οικισμός της Αγίας Ειρήνης. -
Κατάλογος επιχειρήσεων για Θηρασιά
-
Χάρτης για Θηρασιά