Θαλάσσιος τουρισμός: τα καλά και τα… αγκάθια
11-06-2014 09:09
Είναι ένας τομέας του τουρισμού που μπορεί να προσφέρει πολλές χιλιάδες ευρώ στη χώρα μας. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια η οικονομική κρίση δεν τον άφησε ανεπηρέαστο. Μήπως όμως φάνηκε μια αχτίδα φωτός;
Πρόκειται για τον λεγόμενο θαλάσσιο Τουρισμό ο οποίος φαίνεται ότι κινείται με δυο ταχύτητες, μια γρήγορη και μια αργή. Η… γρήγορη ταχύτητα αποτυπώνεται στην άνοδο κατά 15% στις κρατήσεις των bare boats (ιστιοπλοϊκών σκαφών) και στην αύξηση κατά 25% στις κρατήσεις των μηχανοκίνητων επαγγελματικών σκαφών με 40 καμπίνες και πάνω.
Σε πολύ δύσκολους καιρούς κινείται η αγορά των cruisers, δηλαδή των επαγγελματικών σκαφών που συγκεντρώνουν τουρίστες υψηλού βαλαντίου. Μετά την κάθετη πτώση στις ναυλώσεις μηχανοκίνητων επαγγελματικών σκαφών (cruisers) που έφτασε στο 70% από το 2008 έως το 2012, οι εκτιμήσεις για τη φετινή σεζόν είναι ότι θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα με το 2013, χρονιά που επετεύχθη άνοδος 7-8%.
Η τάση ανάκαμψης του ελληνικού yachting σύμφωνα με τον Αντώνη Στελιάτο, πρόεδρο της ΕΠΕΣΤ (Ένωσης Πλοιοκτητών Επαγγελματικών Σκαφών Τουρισμού και Αναψυχής) «μπορεί να μην συμβαδίζει με την τροχιά των αφίξεων και των κρατήσεων στο σύνολο του ελληνικού τουρισμού φέτος, είναι ωστόσο θετική και οφείλεται στην αναστροφή του αρνητικού κλίματος για την Ελλάδα».
Την ίδια ώρα το μεγάλο πρόβλημα είναι η ανεργία των Ελλήνων ναυτικών. Το 40% από τους 3.150 ναυτικούς που ναυτολογούνται σύμφωνα με το νόμο ήταν άνεργοι το 2013, ενώ από τους 10.000 εποχιακούς εργαζόμενους στα σκάφη που καλύπτουν το ξενοδοχειακό κομμάτι, πέρυσι δούλεψαν περίπου 3.500. Σύμφωνα με τον κ. Στελιάτο «είναι ακόμη νωρίς για να φανεί εάν θα αυξηθεί ο αριθμός των εποχιακών στα σκάφη, καθώς υπάρχουν ήδη μερικά ναυλοσύμφωνα αλλά όχι ανάλογα με τις κρατήσεις των ξενοδοχείων».