Ο Άγιος Αρσένιος ή κατά τους εντοπίους Αγερσανί, είναι το μεγαλύτερο χωριό της πεδινής Νάξου σε πληθυσμό και έκταση. Κατά την παράδοση το όνομά του το πήρε από ένα μικρό εξωκλήσι, τον Άγιο Αρσένιο, που είναι κοντά στο χωριό.
Αρχικά το χωριό ήταν χτισμένο στην περιοχή Στελίδα, αλλά λόγω των επιδρομών επι τουρκοκρατίας καταστράφηκε, εγκαταλείφθηκε και χτίστηκε τελικά στον κάμπο των Λειβαδιών, επτά χιλιόμετρα από την Χώρα της Νάξου.
Το χωριό σήμερα είναι χωρισμένο σε τρεις συνοικισμούς: Το Απάνω χωριό, το Κάτω Χωριό και το Πέρα χωριό. Αυτοί οι τρεις συνοικισμοί περιλαμβάνουν τους ακόλουθους μικρότερους οικισμούς: Ακακία - Ευρετή - Κουλουκάς - Αλωνάκι - Ζγόμπα - Παντοτεινό - Κουλούρηδος - Λούκα - Κούλι - Παλιάμπελο - Αρακοπούλα κ.α.
Οι εκκλησίες και τα ξωκλήσια του Αγερσανιού είναι τα ακόλουθα: Άγιος Σπυρίδωνας, Άγιος Νικόλαος, Μονή Τιμίου Προδρόμου, Άγιος Παντελεήμονας, Παναγία η Ορφανή, Άη Γιώργης στα Ιρία, Άγιος Αρσένιος, Άγιοι Πάντες, Άγιος Πέτρος, Άγιος Νικόλαος ο χαλαριώτης στον Κατζιλιέρη, Αγία Άννα, Άγιος Νικόλαος, Άγιος Προκόπιος και ο Άη Γιάννης στου Σαλούκου.
Mερικά από τα αξιόλογα μνημεία του χωριού είναι τα εξής: Το πυργάκι του Αγ. Νικολάου με τους χαρακτηριστικούς περιστερώνες του. Οι δυο παλιοί ανεμόμυλοι στο λόφο του Στρούμπουλά. Στην τοποθεσία Ελληνικό, ένας λόφος στο νότιο μέρος του χωριού, υπάρχουν ερείπια αρχαίου φρουρίου και στα Πετράδια, και τέλος ο συνοικισμός στα Ύρια, όπου υπάρχουν σημάδια αρχαίου ναού και σπασμένα αγγεία.
O Άγιος Αρσένιος θεωρείται από τα πιο εύφορα χωριά της Νάξου, με γεωργική καλλιέργεια αυτή, της περίφημης πατάτας Νάξου, όπου και σημειώνεται η μεγαλύτερη παραγωγή, ενώ παράλληλα έχει ανεπτυγμένη και την κτηνοτροφία ιδίως την αγελαδοτροφία.
Σήμερα οι περισσότεροι κάτοικοι ασχολούνται με τουριστικά επαγγέλματα, αφού στην περιοχή του Αγίου Αρσενίου ανήκουν οι ομορφότερες τουριστικές περιοχές (παραλίες) όπως του Αγίου Προκοπίου, της Αγίας ΄Αννας και της παραλίας της Πλάκας και του Μάραγκα.