Πάτμος, το νησί της Αποκάλυψης. Το βορειότερο νησί του συμπλέγματος των Δωδεκανήσων έμελλε να μείνει στην ιστορία ως ο ιερότερος τόπος της Ορθοδοξίας. Το νησί, στο όποιο το 95 μ.Χ. ο Ιωάννης έγραψε την Αποκάλυψη, αποτελεί πανελλήνιο και πανορθόδοξο τόπο προσκυνήματος.
Η Πάτμος είναι ένα πανέμορφο νησί που εκπέμπει έναν ανεξήγητο μαγνητισμό. Είναι προικισμένη με μοναδικές ομορφιές. Οι εναλλαγές των τοπίων της εντυπωσιάζουν κάθε επισκέπτη, καθώς οι βραχώδης λόφοι δίνουν τη θέση τους σε κατάφυτες πεδινές εκτάσεις. Κι ανάμεσά τους οι παραδοσιακοί οικισμοί, με τη μεσαιωνική αρχιτεκτονική τους και τις αναρίθμητες εκκλησιές δημιουργούν μια μοναδική εικόνα. Είναι αξιοσημείωτο ότι η Πάτμος το 1981, χαρακτηρίστηκε με ειδικό νόμο από τη Βουλή των Ελλήνων, Ιερό νησί.
Γραφικά ταβερνάκια, κέντρα με παραδοσιακή μουσική, καφετέριες και μπαράκια. Για τη διαμονή σας θα βρείτε ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών και ενοικιαζόμενα δωμάτια με όλες τις ανέσεις.
Η φυσική ομορφιά του νησιού σε συνδυασμό με την γραφική Χώρα και την μοναδική θρησκευτική ατμόσφαιρα είναι μερικοί από τους λόγους για να το επισκεφτείτε. Είναι κατάλληλη για όσους αναζητούν γαλήνιες και ποιοτικές διακοπές.
Η Πάτμος, το ιερό νησί της Ορθοδοξίας έχει να επιδείξει μια λαμπρή ιστορική διαδρομή που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Στο νησί έχουν βρεθεί ίχνη κατοίκησης της Προϊστορικής Περιόδου.
Ο αυτοκράτορας Δομιτιανός εξόρισε εκεί το 95 π.Χ. τον Άγιο Ιωάννη. Τότε γράφτηκε η λαμπρότερη σελίδα της ιστορίας της Πάτμου. Κατά τη διάρκεια της εξορίας του έγραψε το Θεόπνευστο έργο του, την Αποκάλυψη. Από τότε η Πάτμος μετατράπηκε σε τόπο προσκυνήματος, καθώς χριστιανοί απ’ όλο τον κόσμο την επισκέπτονταν για να γνωρίσουν τον τόπο στον οποίο ο Άγιος Ιωάννης έγραψε το πιο αμφιλεγόμενο βιβλίο της Ορθοδοξίας.
Το 1088 ο μοναχός και μετέπειτα Όσιος Χριστόδουλος, ζητά και του παραχωρείται ολόκληρο το νησί, από τον αυτοκράτορα Αλέξιο Κομνηνό Α’ και ιδρύει την ιερά μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου.
Το 1821 η Πάτμος συμμετέχει στην Επανάσταση αλλά όπως και τα Δωδεκάνησα παραμένει υπό Τουρκική κατοχή.
Το 19ο αι. στέκεται πλέον οικονομικά και κοινωνικά ισχυρή και ανοίγεται ευκολότερα σε ιδεολογικές και αρχιτεκτονικές ευρωπαϊκές επιρροές. Ενσωματώθηκε στην Ελλάδα, απαλλαγμένη από την Ιταλοκρατία το 1948.
Η Πάτμος είναι το βορειότερο νησί στο συγκρότημα των Δωδεκανήσων. Βρίσκεται βορειοδυτικά της Λέρου και νοτιοδυτικά της Σάμου. Έχει έκταση 34 τετρ. χιλιόμετρα και μήκος ακτών 63 χιλιόμετρα. Οι ακτές της είναι δαντελωτές, με τέσσερις μεγάλους όρμους και πάρα πολλούς μικρότερους.
Το νησί έχει κυρίως ξηρό κλίμα, καθώς συνήθως επικρατεί ο βόρειος άνεμος. Απέχει απο το λιμάνι του Πειραιά 158 ναυτικά μίλια.
Σε αντίθεση με άλλα νησιά που ανήκουν στα Δωδεκάνησα, η Πάτμος είναι ένα ηφαιστειογενές και άγονο νησί με ελάχιστο πράσινο.
Τα αξιοθέατα του νησιού είναι πραγματικά πολλά και πολύ άξιόλογα, κυρίως θρησκευτικού χαρακτήρα.
Η Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννη (Χώρα – 11ος αι.). Αποτελείται από κτίσματα διαφόρων εποχών διαρθρωμένο σε οχυρωμένο κτιριακό συγκρότημα πέντε επιπέδων. Σημαντικά κτίρια είναι το Καθολικό της Μονής, η Τράπεζα, το μαγειρείο, το Σκευοφυλάκιο, η Βιβλιοθήκη, το Ηγουμενείο, το Ωρείο (αποθήκες) και το εργαστήριο συντήρησης και αποκατάστασης έργων τέχνης και χειρογράφων.
Επισκεφτείτε το Ιερό Σπήλαιο της Αποκάλυψης, όπου φιλοξένησε τον Ευαγγελιστή Ιωάννη. Εκεί του φανερώθηκε σαν όραμα ο θεός και του κοινώνησε την Αποκάλυψη, το τέλος του κόσμου με τη βούληση του Θεού.
Η Πατμιάδα εκκλησιαστική σχολή. Πρόσφερε μόρφωση σε σημαντικές μορφές του Ελληνισμού γι’ αυτό η φήμη της διαδόθηκε στο Πανελλήνιο.
Το Ερημητήριο του Προφήτη Ηλία, το οποίο κτίσθηκε από ιερομόναχο στο ψηλότερο σημείο του νησιού με θαυμάσια θέα. Ο Ναός της Υπαπαπαντής και ναός Αγίων Σαράντα, η Ιερά Μονή Ευαγγελισμού και η Ιερά Μονή της Ζωοδόχου Πηγής.
Η Πέτρα είναι στενή, αμμώδης λωρίδα που καταλήγει σε τεράστιο βράχο, γνωστό ως της Καλλικατζούς, όπου φωλιάζουν πουλιά. Είναι ορατά τα ίχνη διαβίωσης ασκητών. Λεξευμένες θέσεις για ράφια, στόμιο φούρνου, πηγάδι και αγωγός νερού.
Ακόμη επισκεφτείτε το Εκκλησιαστικό Μουσείο. Εκεί θα βρείτε αξιοθαύμαστους θησαυρούς, όπως κοσμήματα Βυζαντινών αυτοκρατόρων, χρυσοκέντητα άμφια με πολύτιμους λίθους, παλαιότατες εικόνες, χειρόγραφα και σκεύη.
Τέλος, το Λαογραφικό Μουσείο Πάτμου. Μέσα θα δείτε αρκετά αριστοκρατικά έπιπλα, πίνακες, εικόνες και διάφορα είδη από την καθημερινή ζωή των κατοίκων της Πάτμου των περασμένων αιώνων.
Η Πάτμος προσφέρεται για ψαροντούφεκο, καταδύσεις, ιστιοπλοΐα και βόλτα με σκάφος στα πολλά γύρω νησάκια.
Εκδηλώσεις
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, στην Πάτμο διοργανώνονται πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις. Το αποκορύφωμα όλων αυτών αποτελεί το Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής που πραγματοποιείται τον Σεπτέμβριο. Πρόκειται για ένα σημαντικό πολιτιστικό θεσμό στον οποίο συμμετέχουν μουσικά σχήματα, χορωδίες και ορχήστρες λόγιας και θρησκευτικής μουσικής από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι το μοναδικό μουσικό φεστιβάλ στην Ελλάδα που η θεματολογία του, σχετίζεται με τη θρησκευτική έκφραση.
Ακόμη, το πιο προβεβλημένο θρησκευτικό δρώμενο είναι η μεγαλοπρεπής θρησκευτική τελετή του Ιερού Νιπτήρα το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης που βασίζεται στη Κενή Διαθήκη. Παραπέμπει σε αντίστοιχα βυζαντινά έθιμα.
Την Μεγάλη Παρασκευή γίνεται αναπαράσταση της Αποκαθήλωσης στο Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου.
Σημαντικά πανηγύρια της Πάτμου είναι της Παναγιάς Γερανού (14/8) με εσπερινό την παραμονή και λειτουργία με ολονύκτιο λαϊκό πανηγύρι και του Σταυρού (13/9) με μουσική και χορούς.
Παραλίες
Οι παραλίες της Πάτμου ξεχωρίζουν για την καθαρότητα των ακτών και των νερών τους. Στο νησί υπάρχουν βοτσαλωτές αλλά και αμμώδεις παραλίες, που ικανοποιούν όλα τα γούστα. Επίσης, θα βρείτε οργανωμένες πλαζ στις οποίες υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές για θαλάσσια σπορ αλλά και απομονωμένες πλαζ στις οποίες θα απολαύσετε το μπάνιο σας και την ησυχία της περιοχής.
Οι δημοφιλέστερες παραλίες του νησιού είναι ο Κάμπος, μια από τις μεγαλύτερες παραλίες της Πάτμου και η πιο κοσμοπολίτικη, ο Γροίκος, η πλήρως οργανωμένη παραλία του ομώνυμου παραθαλάσσιου οικισμού, η Πέτρα. Η λίμνη της Πέτρας είναι ένα σημείο μοναδικής φυσικής ομορφιάς. Χαρακτηριστικό είναι ότι το χειμώνα στην περιοχή αυτή βρίσκουν καταφύγιο ερωδιοί, κύκνοι και αγριόπαπιες. Η παραλία της Πέτρας είναι οργανωμένη και υπάρχει η δυνατότητα για θαλάσσια σπορ.
Αγριολιβάδι, μια ακόμη πολυσύχναστη παραλία του νησιού. Η παραλία Μελόι βρίσκεται κοντά στη Σκάλα και χαρακτηριστικό της είναι τα ήρεμα κι απάνεμα νερά. Άσπρη. Πρόκειται για μια ήσυχη παραλία. Έχει θέα στο Μοναστήρι, ενώ στην περιοχή λειτουργούν ταβέρνες στις οποίες θα απολαύσετε φρέσκα ψάρια και θαλασσινές συνταγές. Λιβάδι Γερανού. Μια πανέμορφη παραλία με άμμο και αλμυρίκια που προσφέρουν τη σκιά τους στους λουόμενους. Έχει υπέροχη θέα προς το Αιγαίο και τα απέναντι νησάκια. Η παραλία Λάμπη ξεχωρίζει για τα πολύχρωμα βότσαλά της. Η παραλία Βάγια, βοτσαλωτή παραλία με χαρακτηριστικό της τα πολύ κρύα νερά, η παραλία του οικισμού Σάψιλα, με τα πιο ζεστά νερά στην Πάτμο και το Λιβάδι Καλογήρων, μια απομονωμένη παραλία που περιβάλλεται από πυκνή βλάστηση και βράχια.
Στην Πάτμο, δοκιμάστε παραδοσιακή πατινιώτικη τυρόπιτα, κατσίκι λεμονάτο, στιφάδο, χταπόδι στα κάρβουνα και φρεσκότατα ψάρια καθώς και ντόπια τυροκομικά προϊόντα όπως τουλουμοτύρι και μυζήθρα.
Από τις ντόπιες λιχουδιές ξεχωρίζουν σε γεύση το μέλι του νησιού, οι σβίγγοι, τα απιδάκια (γλυκά με καρύδια και μέλι) και τα πουγκάκια (γλυκά με φύλλο και αμύγδαλα).
Φεύγοντας αγοράστε χειροποίητα κεραμικά κοσμήματα, λινά πατμιακά κεντήματα και εικόνες του Αγίου Ιωάννη.
Ακτοπλοϊκώς από το λιμάνι του Πειραιά.
Τηλ. Λιμεναρχείου Πειραιά: 210 4226000-4, 210 4511310-17
Τηλ. Λιμεναρχείου Πάτμου: 22470 31231
Αστυνομία Πάτμου: 22470 31303
Ιατρείο Πάτμου: 22470 31211, 32669
Δήμος Πάτμου: 22470 31235