-
Τα νότια προάστια είναι μία όμορφη πλευρά της Αττικής! Συμπεριλαμβάνει την παραλιακή ζώνη των Αθηνών που εκτείνεται από νοτιοδυτικά μέχρι νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας. Ξεκινάει από το Νέο Φάληρο, συνεχίζει από Μοσχάτο και Καλλιθέα (παραλιακά) και καταλήγει στα νότια προάστια. Κύρια διαδρομή της είναι η δια της λεωφόρου Ποσειδώνος και αφού περάσει ο επισκέπτης από το Παλαιό Φάληρο, τον Άλιμο, το Καλαμάκι και το Ελληνικό, διέρχεται από τη Γλυφάδα και τη Βούλα, το Καβούρι και τη Βουλιαγμένη μέχρι να καταλήξει στη Βάρκιζα Βάρης.Η παραλιακή ζώνη αποτελεί οικιστικά την πιο ακριβή περιοχή των Αθηνών μαζί με τα βόρεια προάστια, χάρη στην πλούσια νυχτερινή ζωή, τα πολυτελή καταστήματα και ξενοδοχεία, τις παραλίες και τη σχετικά κοντινή απόστασή της από το κέντρο της πρωτεύουσας.Επίσης συναγωνίζεται το ιστορικό κέντρο των Αθηνών (Πλάκα, Ηρώδου Αττικού) και το Σύνταγμα σε υψηλές αξίες. Συγκεντρώνει πληθώρα κόσμου το καλοκαίρι και εξυπηρετείται από το τραμ, με αφετηρίες το Νέο φάληρο και την Πλατεία Συντάγματος και τέρμα το Ασκληπείο Βούλας, παράλληλα με το υφιστάμενο δίκτυο λεωφορειοδρόμων.
Ενδιαφέρουσες συνοικίες της Αθηναϊκής Ριβιέρας -όπως συχνά αναφέρεται η περιοχή των νοτίων προαστίων- είναι το Παλαιό Φάληρο, ο Άλιμος, το Καλαμάκι, το Ελληνικό. Η πραγματική πρωταγωνίστρια όμως δεν είναι άλλη από τη Γλυφάδα, που αποτελεί το μεγαλύτερο εμπορικό, οικονομικό, γαστρονομικό, ψυχαγωγικό κέντρο του Αττικού νότου. Καταστήματα που θυμίζουν μεγαλουπόλεις του εξωτερικού, υπέρκομψα all day cafe bar και εστιατόρια και μια μαρίνα με εντυπωσιακά σκάφη συνθέτουν το ονειρικό σκηνικό.
Τα Νότια Προάστια των Αθηνών είναι ένα συγκρότημα δήμων, οικοδομημένων νότια της πρωτεύουσας, ανάμεσα στον Υμηττό και το Σαρωνικό. Οι Δήμοι των νοτίων προαστίων είναι ο Ταύρος, το Μοσχάτο, η Καλλιθέα, η Νέα Σμύρνη, το Παλαιό Φάληρο, ο Άγιος Δημήτριος, ο Άλιμος, το Ελληνικό, η Αργυρούπολη και η Γλυφάδα. Αυτές οι περιοχές βρίσκονται κατά μήκος της ακτής του Σαρωνικού Κόλπου και εκτείνονται από τον Πειραιά μέχρι το ακρωτήρι της Βουλιαγμένης.
Ερείπια Παλαιοχριστιανικού ναού
Τα ερείπια της Παλαιοχριστιανικής βασιλικής στην Γλυφάδα βρίσκονται δίπλα στο κέντρο «Αστέρια», μετά την παραλιακή λεωφόρο, προς την θάλασσα, στο σημείο που βρισκόταν το λιμάνι του αρχαίου δήμου της Αιξωνής. Η βασιλική χρονολογήθηκε στα τέλη του 5ου αιώνα και ανακαλύφθηκε τυχαία κατά την διάρκεια ανασκαφών τάφων από τον αρχαιολόγο Ν. Κυπαρίσση το 1927. Αργότερα μελετήθηκε και χρονολογήθηκε με μεγαλύτερη ακρίβεια από τον καθηγητή Α. Ορλάνδο. Σήμερα ο χώρος της βασιλικής είναι ορατός από τους επισκέπτες, αλλά όχι επισκέψιμος, γιατί φράσσεται με κάγκελα.Θέατρο ΑιξωνήςΤο πέτρινο ανοικτό θεατράκι στην Αιξωνή κατασκευάστηκε στην περιοχή που και κατά την αρχαιότητα υπήρχε αρχαίο θέατρο, το οποίο όμως δεν έχει ανασκαφεί. Κατά τις γραπτές πηγές, σε αυτό το θέατρο διδάχτηκαν πρώτες παραστάσεις διαφόρων έργων του Σοφοκλή. Για τον χώρο της αρχαίας Αιξωνής ο γνωστός αρχιτέκτονας Δημήτρης Πικιώνης στις αρχές της δεκαετίας του 1930 σχεδίασε έναν ολοκληρωμένο οικισμό με αναλυτικά σχέδια για κάθε σπίτι, δρόμο, εκκλησία, μαγαζί, οργανωμένη κεντρική αγορά, δημόσιο κτίριο, κήπους και ό,τι άλλο χρειάζεται σε ένα σωστό σχεδιασμό. Όμως το σχέδιο ποτέ δεν υλοποιήθηκε, γιατί πάντοτε έλειπαν οι κατάλληλες πιστώσεις και πολλές φορές και η βούληση για την εκτέλεσή του. Το σημερινό θέατρο οφείλεται στην Νέλλα Γκόλαντα που είχε μελετήσει τα σχέδια του Πικιώνη και υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο και τον Δήμο Γλυφάδας. Το θεατράκι εγκαινιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 1992 και έκτοτε χρησιμοποιείται για θερινές πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου Γλυφάδας, με τις πρώτες να είναι αφιερωμένες στον Ιάνη Ξενάκη (1992).Το μοναδικό γήπεδο γκολφ στην Αθήνα βρίσκεται στην περιοχή της Γλυφάδας και υποδέχεται καθημερινά από το πρωί μέχρι τη δύση του ήλιου τους λάτρες του ιδιαίτερου αυτού αθλήματος.
Γενικότερα, τα νότια προάστια προσφέρονται για αθλητικές ή άλλες outdoor δραστηριότητες. Η παραθαλάσσια περιοχή του Φαληρικού Όρμου, το κομμάτι δηλαδή από το Νέο έως το Παλαιό Φάληρο, σχεδιάζεται να αποτελέσει ένα τεράστιο πάρκο αναψυχής και πολιτισμού, που θα περιλαμβάνει αθλητικές εγκαταστάσεις, χώρους εκδηλώσεων και επισκέψιμο ενυδρείο.
Η βόλτα στα νότια προάστια της Αττικής πρέπει να περιλαμβάνει μια στάση στο Τροκαντερό και επίσκεψη στο Ναυτικό Μουσείο που φιλοξενείται πάνω στο Θωρηκτό Αβέρωφ.
Η περιοχή του Αγίου Κοσμά είναι επίσης χώρος που συγκεντρώνει ανθρώπους όλων των ηλικιών που επιδίδονται σε γυμναστική, αθλήματα και παιχνίδι, ενώ προβλέπονται έργα και δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου έκτασης 4.000 στρεμμάτων στο χώρο του παλιού Αεροδρομίου στο Ελληνικό.
Τους καλοκαιρινούς μήνες οι πλαζ των νοτίων προαστίων αποτελούν όαση δροσιάς και διασκέδασης για τους χιλιάδες Αθηναίους που σπεύδουν εκεί για να απολαύσουν τα μπάνια τους, σε απόσταση αναπνοής από το κέντρο της πόλης.
Η παραλιακή ζώνη των Αθηνών εκτείνεται από ΝΔ. μέχρι ΝΑ. της πρωτεύουσας. Ξεκινάει από το Νέο Φάληρο, συνεχίζει από Μοσχάτο και Καλλιθέα (παραλιακά) και καταλήγει στα νότια προάστια. Κύρια διαδρομή της είναι η δια της λεωφόρου Ποσειδώνος και αφού περάσει ο επισκέπτης από το Παλαιό Φάληρο, τον Άλιμο, το Καλαμάκι και το Ελληνικό, διέρχεται από τη Γλυφάδα και τη Βούλα, το Καβούρι και τη Βουλιαγμένη μέχρι να καταλήξει στη Βάρκιζα Βάρης.
Τα νότια προάστια της Αττικής εξυπηρετούνται από συχνά δρομολόγια λεωφορείων και από το τραμ. -
Χάρτης για Νότια προάστια
-
Σχετικά άρθρα για Νότια προάστια