-
Η Αττική είναι ιστορική περιοχή της Ελλάδας που σήμερα αποτελεί μία από τις 13 περιφέρειες της χώρας. Η περιφέρεια Αττικής περιλαμβάνει το νοτιοανατολικό τμήμα της Στερεάς Ελλάδας, την Τροιζηνία στην χερσόνησο της Αργολίδας, τα περισσότερα νησιά του Αργοσαρωνικού και τα νησιά Κύθηρα και Αντικύθηρα. Έχει έκταση 3.808 τετραγωνικά χιλιόμετρα και καλύπτει το 2,9% της συνολικής έκτασης της χώρας. Έχει έδρα την Αθήνα, η οποία είναι πρωτεύουσα της Ελλάδας. Η Αττική αποτελεί την πρώτη σε πληθυσμό και πιο πυκνοκατοικημένη περιφέρεια της Ελλάδας, αφού σε αυτήν βρίσκεται το πολεοδομικό συγκρότημα της Αθήνας, που συγκεντρώνει το ένα τρίτο του πληθυσμού της χώρας, δηλαδή περίπου 3.762.000 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2001.Στην περιοχή της Αττικής το κλίμα είναι εύκρατο, μεσογειακό και γενικά ήπιο το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου. Έχει μέση ετήσια θερμοκρασία 18,6 βαθμούς Κελσίου. Η διαφορά θερμοκρασίας, όμως, μεταξύ καλοκαιριού και χειμώνα είναι μεγάλη, με τη μέση θερμοκρασία να κυμαίνεται στους 31,3 βαθμούς Κελσίου τον Ιούλιο και να κάνει κατακόρυφη πτώση στους 3,8 βαθμούς Κελσίου τον Ιανουάριο. Οι χιονοπτώσεις το χειμώνα δεν είναι ιδιαίτερα συχνές και οι βροχές κυμαίνονται από τα τέλη Σεπτεμβρίου έως και τα τέλη Απριλίου.
Στο νομό Αττικής, τον πολυπληθέστερο της χώρας, χτυπά δυνατά η καρδιά της Ελλάδας. Ανάμεσα στην Πεντέλη, τον Υμηττό και την Πάρνηθα, είναι φωλιασμένη μια σύγχρονη μεγαλούπολη που προσφέρει τα πάντα: shopping, μουσεία, αξιοθέατα, πάρκα, χώρους τέχνης, νυχτερινά κέντρα διασκεδάσης, άπειρα καφέ και μπαρ, σινεμά, θέατρα, εκπαιδευτικά ιδρύματα, βιβλιοθήκες και ό,τι άλλο μπορεί να αναζητά κάποιος. Παράλληλα όμως προσφέρει εύκολη πρόσβαση στα παράλιά της. Η θάλασσα απέχει από τις κεντρικές συνοικίες της Αθήνας το πολύ 50 λεπτά, ενώ περιοχές της Αττικής βρέχονται κυριολεκτικά από το Σαρωνικό, τον Κορινθιακό ή τον Ευβοϊκό Κόλπο.
Η Αττική έχει τρία κυρίως λιμάνια που συνδέουν την ηπειρωτική Ελλάδα με τα νησιά: τον Πειραιά, τη Ραφήνα και το Λαύριο.Η Αττική πρωτοκατοικήθηκε τη Νεολιθική εποχή και ήταν γνωστή με το όνομα Ακτή ή Ακτική. Ο Κέκροπας, ο πρώτος βασιλιάς της Αττικής, ήταν αυτός που συγκέντρωσε τους κατοίκους που ως τότε ζούσαν νομαδικά, και τους εγκατέστησε σε 12 οικισμούς. Σε μεγάλη ναυτική και βιομηχανική δύναμη αναπτύχθηκε η περιοχή τον 8ο και τον 7ο αι. π. Χ. Σταθμό στη διακυβέρνηση της πόλης αποτέλεσε η περίοδος της τυραννίας του Πεισίστρατου, τότε που το εξαγωγικό εμπόριο της Αθήνας έφτασε μέχρι τη Σικελία, την Αίγυπτο και τον Εύξεινο Πόντο. Η πόλη εξωραίστηκε με νέα μνημεία και έζησε την πρώτη καλλιτεχνική και πολιτιστική άνθηση. Πρωταρχικός ήταν o ρόλος της στον αγώνα κατά της περσικής κυριαρχίας που την ανέδειξε σε ηγεμονίδα πόλη της Ελλάδας, κέντρο ενός συμμαχικού κράτους και την αττική πολιτεία επικρατέστερη δύναμη του Πανελλήνιου. Η ανοδική πορεία της Αθήνας κορυφώθηκε στις μέρες του «Χρυσού Αιώνα» του Περικλή, όταν όχι μόνο από άποψη δύναμης, αλλά και πολιτισμού, επιστήμης και τέχνης έφτασε στον κολοφώνα της ακμής της. Το 146 π.Χ. η Αθήνα, όπως και n υπόλοιπη Ελλάδα, κυριεύθηκε από τους Ρωμαίους που - αν και κατακτητές- έδειξαν μεγάλη επιείκεια και ευλάβεια στην προσωπικότητα της πόλης, στην οποία αναγνώρισαν μεγάλο μέρος από τον πνευματικό τους διαφωτισμό.
Μετά την περίοδο της αρχαιότητας, η Αττική τέθηκε υπό ρωμαϊκή, βυζαντινή, ενετική και οθωμανική κυριαρχία.
Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης, οι αγρότες της Αττικής ήταν οι πρώτοι που επαναστάτησαν (Απρίλιος 1821) και κατέλαβαν την Αθήνα, τη Ακρόπολη, που παραδόθηκε στους Έλληνες τον Ιούνιο του 1822. Από το 1829, η Αττική ανήκει στο ανεξάρτητο ελληνικό κράτος.
Από το 1834, η Αθήνα επανιδρύθηκε και έγινε η νέα πρωτεύουσα της Ελλάδας (μεταφέρθηκε από το Ναύπλιο) και οι άνθρωποι από άλλα μέρη της Ελλάδα σταδιακά άρχισαν να ανασυστήσουν την Αττική. Η πιο δραματική αύξηση ήρθε με Έλληνες πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, μετά από τις ανταλλαγές πληθυσμών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία στο πλαίσιο της Συνθήκης της Λωζάνης.Η Αττική είναι μια τριγωνική χερσόνησος που βρέχεται από το Αιγαίο Πέλαγος. Χωρίζεται στα βόρεια από τη Βοιωτία από την οροσειρά Κιθαιρώνα μάκρους 16 χλμ. Στα δυτικά συνορεύει με τη θάλασσα και τη διώρυγα της Κορίνθου. Νότια βρίσκεται ο Σαρωνικός κόλπος, ενώ η Εύβοια βρίσκεται προς το βορρά και τις ανατολικές ακτές. Βουνά χωρίζουν τη χερσόνησο στην πεδιάδα των Μεσογείων και Θριασίου. Τα βουνά της Αττικής είναι ο Υμηττός, το ανατολικό τμήμα των Γερανείων, η Πάρνηθα (το ψηλότερο βουνό της Αττικής), το όρος Αιγάλεω και η Πεντέλη. Μεταξύ των βουνών Αιγάλεω, Πάρνηθας, Πεντέλης και Υμηττού απλώνονται η Αθήνα και ο Πειραιάς.
Το πεδίο της Μεσογαίας, τα Μεσόγεια όπως τα λέμε, βρίσκεται ανατολικά του Υμηττού και συνδέεται προς τα βόρεια από τους πρόποδες της Πεντέλης, στα ανατολικά από τον Ευβοϊκό Κόλπο και το όρος Μυριννούς (σύγχρονη Μερέντα) και στα νότια από το βουνό του Λαυρίου. Η δεξαμενή νερού της Αθήνας είναι η τεχνητή λίμνη του Μαραθώνα, που δημιουργήθηκε από φράγματα το 1920. Τα πεύκα και τα κωνοφόρα δάση καλύπτουν την περιοχή γύρω από την Πάρνηθα. Υμηττός, Πεντέλη, Μυριννούς και Λαύριο είναι δασωμένες με πεύκα, ενώ τα υπόλοιπα καλύπτονται από θαμνώδη περιοχή. Ο Κηφισός είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Αττικής.
Η περιφέρεια της πρωτεύουσας και το υπόλοιπο Αττικής, απαρτίζουν γεωγραφικά την Αττική. Η περιφέρεια της πρωτεύουσας περιλαμβάνει το πολεοδομικό συγκρότημα της Αθήνας, δηλαδή όλους τους δήμους Αθηνών και Πειραιώς και οριοθετείται από τον Σαρωνικό κόλπο και τα βουνά της Πάρνηθας, του Υμηττού και της Πεντέλης, που ορίζουν το λεκανοπέδιο Αττικής. Το υπόλοιπο Αττικής καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της έκτασης της περιφέρειας και αποτελείται από το ανατολικό και δυτικό τμήμα, τα νησιά του Σαρωνικού και την επαρχία Τροιζηνίας, που βρίσκεται στην Πελοπόννησο.
Ολόκληρη η Αττική είναι γεμάτη αξιοθέατα και αρχαιολογικούς χώρους. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι ο επισκέπτης της περιοχής θα πρέπει σίγουρα να δει τα παρακάτω:
- την Ακρόπολη των Αθηνών
- τον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού
- τη Ρωμαϊκή Αγορά Αθηνών
- την Ακαδημία Πλάτωνος
- τον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας
- το Ιερό του Ποσειδώνα στο Σούνιο
- το Αμφιάρειο Ωρωπού
- τους λόφους του Φιλοπάππου και της Πνύκας
- τα Ρωμαϊκά Λουτρά Ζαππείου, εντός του Εθνικού Κήπου
Τα εδάφη της Αττικής είναι ημιορεινά (61,2%), πεδινά (31,2%), αλλά και ορεινά (7,2%). Ιδιαίτερα το βορειοανατολικό μέρος της Αττικής διαθέτει μεγάλες εκτάσεις με ελιές, αμπέλια, καρποφόρα δέντρα, λαχανόκηπους κάθε είδους, αλλά και περιοχές με πολλά πεύκα και έλατα στα ορεινά.
Στην ευρύτερη περιοχή των Μεσογείων, όπου κατά παράδοση καλλιεργούνταν τα αμπέλια, οι αρχαίοι κάτοικοι λάτρεψαν τον Διόνυσο και μέχρι σήμερα οι γιορτές κρασιού συνεχίζονται με ζωντάνια, διατηρώντας την παράδοση και τα έθιμα. -
Που να πάτε
Ωρωπός Άγιοι Απόστολοι Σούνιο Μαραθώνας - Νέα Μάκρη Κατάλογος επιχειρήσεων για Νομός Αττικής
-
Χάρτης για Νομός Αττικής
-
Σχετικά άρθρα για Νομός Αττικής