Το χωριό δημιουργήθηκε μετα τα μέσα του 17ου αιώνα στη θέση που σήμερα είναι το Παλιό Χωριό. Αναφέρεται πρώτη φορά το 1700 ως Μικρή Χώρα, τότε είχε 35 οικογένειες και η κύρια ασχολεία τους ήταν η παραγωγή ελαιόλαδου. Το 1835 εντάχθηκε στο Δήμο Αβίας. Ο Άγιος Σπυρίδων που βρίσκεται εκεί είναι κτίσμα του 18ου αιώνα.
Στις αρχές του 20ου αιώνα ένα μέρος των κατοίκων μετακινήθηκε στις κοντινές παραθαλάσσιες περιοχές Μουρτί, Πανίτσα και Μύλοι χωρίς να κάνουν όμως νέους οικισμούς. Το 1944 ένας δυνατός σεισμός ερείπωσε το μεγαλύτερο μέρος του χωριού. Τότε οι κάτοικοι πήγαν στις παράκτιες περιοχές και δημιουργήθηκε ο νέος παραθαλάσσιος οικισμός που ονομάστηκε Μικρή Μαντίνεια και το Παλιό Χωριό.
Παρόλο που είναι κατά βάση τουριστικό θέρετρο παρόλα αυτά υπάρχουν κάποια ενδιαφέροντα αξιοθέατα να δείτε, τον Πύργο του Καπετανάκη, το νερόμυλο στο ποτάμι, το ναό του Αγίου Σπυρίδωνα που είναι κτίσμα του 1755 με αξιόλογο ξυλόγλυπτο τέμπλο, το ναό του Αγίου Νικολάου που κτίστηκε το 1743 και την ακρογιαλιά που είναι γεμάτη άσπρα βότσαλα.
Η Καλαμάτα απέχει 238 χλμ. από την Αθήνα.
Από την Αθήνα μπορείτε να φτάσετε στην Καλαμάτα αν ακολουθήσετε την Ε.Ο. Αθηνών-Κορίνθου-Τριπόλεως, και έπειτα ακολουθήσετε τη διαδρομή Τρίπολη– Μεγαλόπολη- Καλαμάτα. Αφού Η απόσταση από την Αθήνα είναι 238 χλμ.
Καθημερινά εκτελούνται δρομολόγια του ΚΤΕΛ από την Αθήνα, την Πάτρα, τα Ιωάννινα και τη Θεσσαλονίκη προς την Καλαμάτα.
Επίσης υπάρχουν τακτικές σιδηροδρομικές συνδέσεις από Αθήνα και Πάτρα προς Καλαμάτα.
Στην Καλαμάτα μπορείτε να φτάσετε και αεροπορικώς από το αεροδρόμιο Αθηνών Ελ. Βενιζέλος της Αθήνας, από την Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο. Υπάρχουν πτήσεις 3 φορές την εβδομάδα.
Επίσης, ο νομός συνδέεται ακτοπλοϊκά με τα Κύθηρα και τον Κίσσαμο Χανίων.