Το ετερόκλητο των τοπίων της αλλά και η ομορφιά που εκπέμπει από άκρη σε άκρη, είναι τα στοιχεία που μπορούν να ικανοποιήσουν ακόμα και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. H Μήλος είναι ηφαιστειακό νησί του Αιγαίου με τις μαγικές αντιθέσεις. Πρόκειται για ένα πανέμορφο νησί στο οποίο θα βρείτε περίπου 70 παραλίες με καταγάλανα νερά, χρυσόλευκη αμμουδιά και μαγευτικά τοπία. H Μήλος έχει περίπου 125 χιλιόμετρα ακτογραμμής με περισσότερες από 50 αμμώδεις παραλίες !!! Δεν είναι τυχαίο ότι το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Natura 2000 πρόσφατα ανακήρυξε μερικές περιοχές της Μήλου ως πολύ σημαντικά οικολογικά πάρκα! Η Μήλος με την καταπληκτική φύση φιλοξενεί είδη υπό εξαφάνιση όπως το φίδι Vipera Lebetina, τη σαύρα Podareis Milensis και τη Μεσογειακή φώκια, Μονάχους-Μονάχους.
Λέγεται ότι πρώτοι κάτοικοι της Μήλου ήταν Φοίνικες ή Κάρες. Μετά κατοίκησαν το νησί Δωριείς ενώ αργότερα, η Μήλος ακολούθησε την τύχη των άλλων Κυκλάδων κάτω από τους Μακεδόνες, τους Ρωμαίους και στη συνέχεια τους Βυζαντινούς. Κατά τον 20ο αίωνα αποτέλεσε κατά διαστήματα και τόπο εξορίας αριστερών. Μεγάλης ιστορικής σημασίας το περίφημο άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου (από την Ελληνιστική περίοδο) που βρέθηκε στο νησί το 1820. Το άγαλμα βρήκε κάποιος γεωργός και μη γνωρίζοντας την αρχαιολογική του αξία, το έκανε φράχτη στο χωράφι του. Όταν αντιλήφθηκε η Γαλλική αρχαιολογική υπηρεσία την αξία του ευρήματος το αγόρασε αμέσως από τον αγρότη για 400 γρόσια. Πολλοί αρχαιοκάπηλοι αλλά και κάτοικοι του νησιού προσπάθησαν να το κλέψουν χωρίς επιτυχία. Το άγαλμα φορτώθηκε και μεταφέρθηκε στο Μουσείο του Λούβρου, στο Παρίσι, όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα. Κατά τη βίαιη μεταφορά του χάθηκαν τα δύο χέρια του αγάλματος. Στο αρχαιολογικό μουσείο της Μήλου, βρίσκεται «αυθεντικό αντίγραφο» του αγάλματος, φτιαγμένο στα εργαστήρια του μουσείου Λούβρου.
Η Μήλος βρίσκεται στην νοτιοδυτική άκρη των Κυκλάδων και είναι το 5ο σε μέγεθος νησί των Κυκλάδων. Έχει σχήμα πετάλου ενώ ο ορυκτός της πλούτος είναι σπουδαίος. Μπεντονίτης, περλίτης, ποζολάνη και μικρές ποσότητες καολίνη και πυριτικού εξορύσσονται στη Μήλο και εξάγονται σε όλο τον κόσμο. Στο παρελθόν στη Μήλο εξορυσσόταν βαρυτίνη, θείο, μυλόπετρες, μαγγάνιο και γύψος. Στα αρχαία χρόνια η Μήλος ήταν πηγή οψιανού (οψιδιανού) ο οποίος χρησίμευε για κατασκευή λίθινων εργαλείων κατά τη νεολιθική εποχή σε όλη την περιοχή γύρω από το Αιγαίο.
Στην Μήλο θα βρείτε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, παλιά και νέα ορυχεία, υπέροχα φυσικά, παραδοσιακά ψαροχώρια με τα χαρακτηριστικά σύρματα σκαμμένα μέσα στους μαλακούς βράχους και θρησκευτικού ενδιαφέροντος αξιοθέατα όπως οι παλαιοχριστιανικές κατακόμβες. Σημαντικά είναι: το Σαρακίνικο , το Κλέφτικο, τα θειορυχεία της Μήλου, το Αρχαίο θέατρο, οι Κατακόμβες, το Κλίμα, το Κάστρο, οι Αλυκές κ.α
Από τον Αδάμαντα αναχωρούν καθημερινά εκδρομικά μικρά πλοία, που κάνοντας το γύρο του νησιού σταματούν σε αρκετές παραλίες για μπάνιο και στην Kίμωλο για φαγητό. Από την παραλία του Kήπου ξεκινάει σκάφος για τις παραλίες του Γέροντα ενώ από τα Απολλώνια μπορείτε να επισκεφτείτε τη γειτονική Kίμωλο με μικρό ferry-boat ανοικτού τύπου.
Όσο για τους λάτρεις της ιστιοπλοΐας, υπάρχουν σκάφη που πραγματοποιούν αξέχαστες ημερήσιες εκδρομές ενώ για εκείνους που προτιμούν τις καταδύσεις, υπάρχουν πολλά καταδυτικά κέντρα τα οποία οργανώνουν «βόλτες» κάτω από τον βυθό της Μήλου.
Τα πιο γνωστά είδη της τοπικής κουζίνας είναι τα πιταράκια και η καρπουζόπιτα ενώ μην παραλείψουμε να αναφέρουμε και το υπέροχο παραδοσιακό γλυκό κουφέτο που παρασκευάζεται από ψίχα γλυκιάς κολοκύθας, μέλι και αμύγδαλα. Όσοι από εσάς επισκεφθείτε το νησί της Μήλου μην ξεχάσετε –φεύγοντας- να προμηθευτείτε βαζάκια με παραδοσιακό γλυκό κουφέτο, μηλέϊκο θυμαρίσιο μέλι, πελτέ μηλέϊκης παραγωγής και χωριάτικες κριθαρένιες και σταρένιες κουλούρες.
Αεροπορικώς από την Αθήνα στη Μήλο.
Τηλ. Ο.Α.: (+30) 210 9666666
Τηλ. Αεροδρομίου "Ελ. Βενιζέλος": (+30) 210 3530000
Ακτοπλοϊκώς από το λιμάνι του Πειραιά στη Μήλο.
Τηλ. Λιμεναρχείου Πειραιά (Δρομολόγια): (+30) 210 4226000-4, 210 4511310-17