Η παραλία που προτιμούν όλοι όσοι αγαπούν τον γυμνισμό. Βρίσκεται μόλις 4 χλμ. από την Οία. Εκεί φτάνετε αποκλειστικά με αυτοκίνητο ή μηχανάκι. Δεν υπάρχουν ομπρέλες. Ο Κολούμπος μαζεύει πολλοί νεολαία. Κολυμπήστε δεξιά του Κολούμπου στη σπηλιά της φώκιας. Εκεί είναι και το υποθαλάσσιο ενεργό ηφαίστιο του Κολούμπου. Καλύτερα να πάρετε και να φάτε από την Οία, γιατί, όσο πλησιάζετε στον Κολούμπο, τόσο λιγότερες πιθανότητες έχετε να βρείτε κάτι αφου το μέρος είναι ερημικό δίδοντας και προσφέροντας μία ιδιαίτερη ατμόσφαιρα.
Μετά το τέλος εκείνης της έκρηξης, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 50 άνθρωποι, αμέτρητα ζώα και να καταστραφούν αναρίθμητες καλλιέργειες, χτίστηκε ο ναός «Παναγία του Καλού», ως μία προσπάθεια ευχαρίστησης των ανθρώπων προς την Παναγία για το τέλος της τραγικής εκείνης κατάστασης. Ένα από τα αξιοθέατα της εκκλησίας είναι το σκαλιστό τέμπλο της, από γαλάζιο μάρμαρο με λευκά νερά. Η έκρηξη του υποθαλάσσιου ηφαιστείου Κολούμπος, που συνδέεται με την ηφαιστειακή δραστηριότητα της Σαντορίνης, μιας και βρίσκεται πάρα πολύ κοντά της, έγινε τον Σεπτέμβριο και διήρκησε, όσο απίστευτο κι αν σας ακούγεται, δύο μήνες.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκρηξη ηφαιστείου που έγινε στην Ανατολική Μεσόγειο τα τελευταία 1000 χρόνια. Δυνατοί σεισμοί, εκτινάξεις ηφαιστειακής τέφρας και αερίων ταλαιπώρησαν τη Σαντορίνη και τους κατοίκους της, που δεν ήξεραν με ποιο τρόπο να προστατευθούν. Από τη λάβα, η οποία κατέκλυσε τα πάντα, δημιουργήθηκε στη θάλασσα ένας ύφαλος, που ονομάστηκε Κολούμπος. Στα ιταλικά «κολούμπος» σημαίνει περιστέρι και το όνομα δόθηκε, επειδή το ηφαίστειο, σε αντίθεση με το ηφαίστειο της Παλαιάς και Νέας Καμένης που είναι κατάμαυρα, είναι κάτασπρο, όπως ένα περιστέρι. Η βάση του ύφαλου βρίσκεται σε βάθος 300 μέτρων και η κορυφή του, που έχει διαβρωθεί με το πέρασμα των χρόνων από τη θάλασσα, απέχει μόλις 18 μέτρα από την επιφάνειά της.