-
Η ατμόσφαιρα στο Ημεροβίγλι προσφέρεται για τις απόλυτα ρομαντικές διακοπές. Τα ξενοδοχεία στέκονται κυριολεκτικά στην άκρη του γκρεμού, με πισίνες που επεκτείνονται φυσικά στον απέραντο θαλάσσιο ορίζοντα. Το Ημεροβίγλι Σαντορίνης είναι ένας γραφικός οικισμός, με καθαρά κυκλαδίτικο χρώμα, στο υψηλότερο σημείο των βράχων και με εκπληκτική θέα προς την Καλντέρα και το ηφαίστειο. Το όνομα του προέρχεται από τη λέξη «Βίγλα», που σημαίνει παρατηρητήριο. Βρίσκεται ανάμεσα στην Οία και στα Φηρά και απέχει μόλις ένα χιλιόμετρο από το Φηροστεφάνι –το χωριουδάκι, που η οικιστική ανάπτυξη της περιοχής το έχει μετατρέψει σ΄ έναν οικισμό της πρωτεύουσας της Σαντορίνης.
Κτισμένο και αυτό πάνω στους βράχους, σε 300 μέτρα υψόμετρο, η οικιστική του ανάπτυξη παρακολουθεί το ανάγλυφο τους. Το Ημεροβίγλι διαθέτει μια ασύμμετρη και πυκνή δόμηση, την οποία διασχίζουν μικρά ελικοειδή δρομάκια, μικρές ανηφοριές και κατηφοριές. Το χωριό είχε υποστεί σημαντικές ζημιές με τον σεισμό του 1956 και τα σπίτια κοντά στον γκρεμό είχαν καταρρεύσει ολοκληρωτικά και είχαν εγκαταλειφθεί. Όταν ο τουρισμός άρχισε να γίνεται σημείο αιχμής για τη Σαντορίνη –μετά το 1970- τα σπίτια αυτά ξαναφτιάχθηκαν από την αρχή. Μπροστά από το χωριό βρίσκεται ένας τεράστιος βράχος, που ονομάζεται «Σκάρος». Εκεί, βρίσκονται τα ερείπια του βενετσιάνικου κάστρου, ένα από αυτά που έκτισε στις Κυκλάδες ο Μάρκος Σανούδος -Βενετός σταυροφόρος, ανηψιός του Δόγη Ερρίκου Δάνδολου, ο οποίος πήρε μέρος στην τέταρτη Σταυροφορία και το 1207 ίδρυσε το Δουκάτο του Αιγαίου, με πρωτεύουσα τη Νάξο.Το κάστρο αυτό, λειτουργούσε ως παρατηρητήριο και ταυτόχρονα ως έδρα όλων των διοικητικών υπηρεσιών της Σαντορίνης. Καταστράφηκε από τον σεισμό του 1817.Ένα μικρό μονοπάτι, που ξεκινά από το βράχο του Σκάρου, κατευθύνει τον επισκέπτη στο εκκλησάκι της Θεοσκέπαστης, που είναι κτισμένο στην άκρη του βράχου, με μοναδική θέα προς τα ηφαιστειογενή νησάκια Παλιά και Νέα Καμένη. Στο Ημεροβίγλι οι ταξιδιώτες μπορούν να επισκεφθούν την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, αλλά και το επιβλητικό μοναστήρι του Αγίου Νικολάου.Σε κάθε περίπτωση, είναι ένα σχετικά ήσυχο χωριό -σε σχέση με την Οία και τα Φηρά. Διαθέτει, όμως, -και αυτό- πολλά καταλύματα κάθε είδους.Πριν από τον σεισμό του 1956 στο χωριό δέσποζε η εκκλησία των Εισοδίων της Θεοτόκου (Παναγία Μαλτέζα), κτισμένη στο τέλος του 19ου αιώνα. Ηταν βασισμένη σε βυζαντινά πρότυπα. Το 19ο αιώνα και τις πρώτες δεκαετίες του 20ου συνυπήρχαν στο Ημεροβίγλι οι κατοικίες της λαικής αρχιτεκτονικής με κάποια αρχοντικά και αυτή η συνύπαρξη δημιουργούσε ένα αρμονικό σύνολο.
Ο σεισμός του 1956 κατέστρεψε σπίτια και ναούς όπως της Παναγίας Μαλτέζας, της Παναγίας Ξεπορτιανής, του Σταυρού, του Αγίου Αντωνίου του Νέου και άλλους. Η μονή του Αγίου Νικολάου που είχε μεταφερθεί εδώ το 1816 από το κάστρο του Σκάρου, επισκευάστηκε. Από το 1970 και μετά οι κάτοικοι ξαναγύρισαν και αναστήλωσαν σπίτια, πολλά από τα οποία έχουν πλέον μετατραπεί σε πολυτελή ξενοδοχεία και σουίτες.
Η μονή του Αγίου Νικολάου
Ο αρχικός ναός του Αγίου Νικολάου ήταν κτισμένος μέσα στο Καστέλι του Σκάρου και ανήκε στην οικογένεια Γκύζη (ή Γύζη). Το 1651, την ημέρα της γιορτής του Αγίου, αποφάσισαν να μετατρέψουν τον ναό σε γυναικεία μονή, η οποία ως τότε δεν υπήρχε στο νησί. Το 1674 έγινε Πατριαρχική-Σταυροπηγιακή. Μοναχές εγκαταστάθηκαν στο κτίριο και η μονή λειτούργησε κανονικά μέχρι το 1815. Μετά την απομάκρυνση και των τελευταίων κατοίκων από τον Σκάρο, οι μοναχές την εγκατέλειψαν. Η νέα μονή ιδρύθηκε μετά από άδεια του Πατριάρχη το 1816 στη θέση που βρίσκεται σήμερα, ανάμεσα στο Ημεροβίγλι και το Φηροστεφάνι. Το καθολικό της ήταν τρισυπόστατο. Το ένα παρεκκλήσι ήταν αφιερωμένο στον Αγιο Παντελεήμονα και το άλλο στη Ζωοδόχο Πηγή. Το κεντρικό, του Αγίου Νικολάου, διακοσμήθηκε με ξυλόγλυπτο τέμπλο, δωρεά της οικογένειας Γκύζη. Οι μοναχές φρόντισαν για τη μεταφορά των εικόνων και των άλλων εκκλησιαστικών αντικειμένων από την παλιά στη νέα μονή. Το 1834, όταν με βασιλικό διάταγμα διαλύθηκαν οι ιδιωτικές μονές ή όσες είχαν λιγότερους από 6 μοναχούς και η περιουσία τους περιήλθε στο κράτος, η μονή του Αγίου Νικολάου έχοντας 18 μοναχές δεν διαλύθηκε, παραμένοντας η μόνη γυναικεία μονή στο Αιγαίο.
Το 1834 ακόμη και τα 40 κελιά που είχε δεν ήταν αρκετά για να στεγάσουν τις όλο και περισσότερες μοναχές, οι οποίες συνέχισαν να υφαίνουν βαμβακερά υφάσματα, όπως και στην παλιά μονή του Σκάρου. Το 1849 σταμάτησε να είναι ιδιωτική, αλλά συνέχισε να διατηρείται σε καλή κατάσταση. Το 1888 είχε 6 μοναχές. Στο σεισμό του 1956 έπαθε κάποιες ζημιές, όχι όμως ιδιαίτερα σημαντικές. Τα 32 κελιά που διατηρήθηκαν στα νεότερα χρόνια, είναι κτισμένα σε σχήμα Π. Τα πανηγύρια που γίνονται εδώ είναι στη γιορτή του Αγίου Νικολάου, του Αγίου Παντελεήμονα, της Ζωοδόχου Πηγής.
Το Ημεροβίγλι απέχει κοντά στα 3 χιλιόμετρα από τα Φηρά. -
Χάρτης για Ημεροβίγλι
-
Σχετικά άρθρα για Ημεροβίγλι