Η Ζάκυνθος είναι η αρχόντισσα των Επτανήσων."Φιόρo του Λεβάντε" την έλεγαν οι Βενετσιάνοι.Η Ζάκυνθος είναι το τρίτο σε έκταση νησί των Επτανήσων μετά την Κεφαλλονιά και την Κέρκυρα.Απέχει 9,5 ναυτικά μίλια από την Κυλλήνη της Πελοποννήσου και 8,5 από την Κεφαλλονιά.Είναι πατρίδα του Κάλβου και του εθνικού μας ποιητή Διονύσιου Σολωμού.Οι μυρωδιές της λεβάντας,οι γεύσεις του παστελιού και του μαντολάτου,οι ήχοι της ζακυνθινής καντάδας και τα βενετσιάνικα παλάτια θα γοητεύσουν τον επισκέπτη της Ζακύνθου.Στη Ζάκυνθο βρίσκεται η πολυφωτογραφημένη παραλία του Ναυαγίου,σήμα κατατεθέν της Ελλάδας στο εξωτερικό.Στις αμμώδεις παραλίες της, βρίσκουν καταφύγιο οι χελώνες Καρέτα-Καρέτα.Η Ζάκυνθος έχει αξιόλογη τουριστική υποδομή καθώς διαθέτει ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια για όλα τα γούστα.
Το κλίμα της Ζακύνθου είναι ήπιο,γλυκό σαν τη σταφίδα της, με μεγάλη ηλιοφάνεια όλο το χρόνο.Βροχές έχει από Νοέμβριο μέχρι Ιανουάριο.Λόγω της μεγάλης της ηλιοφάνειας, είναι ιδανικός τόπος διακοπών για όλες τις εποχές.Όποια εποχή του χρόνου κι αν έρθει κανείς, η Ζάκυνθος έχει κάτι να του αποκαλύψει.
Ο Ζάκυνθος,ο πρώτος εποικιστής της Ζακύνθου,γιος του Δάρδανου,βασιλιά της Φρυγίας,έδωσε το όνομά του στο νησί.Στα χρόνια του Τρωικού πολέμου, η Ζάκυνθος ανήκει στο Βασίλειο του Οδυσσέα.Μετά την επιστροφή του Οδυσσέα και το φόνο των μνηστήρων από τους οποίους είκοσι ήταν Ζακυνθινοί, η Ζάκυνθος αυτονομείται και αποκτά δημοκρατικό πολίτευμα.Στο διάστημα αυτό ευημερεί και ίσως ιδρύει την πρώτη της αποικία στην Ισπανία, τη Ζάκανθα.Στους Περσικούς πολέμους μένει ουδέτερη ενώ στον Πελοποννησιακό πόλεμο γίνεται σύμμαχος της Αθήνας.Υποτάσσεται στον Μέγα Αλέξανδρο και αργότερα στους Ρωμαίους,ενώ ο χριστιανισμός το 34 μ.Χ διαδίδεται στο νησί από τη Μαρία τη Μαγδαληνή.
Στα βυζαντινά χρόνια λεηλατείται από πειρατές και Βανδάλους.Το 1185 η Ζάκυνθος μαζί με την Κεφαλλονιά καταλαμβάνονται από τους Νορμανδούς της Σικελίας.Ακολουθούν οι Βενετοί που παραμένουν στο νησί ως το 1797.Τότε χτίζεται το Κάστρο στην πόλη της Ζακύνθου και δημιουργούνται έργα υποδομής.Την εποχή αυτή έγινε η λαϊκή εξέγερση, το γνωστό ως Ρεμπελιό των Ποπολάρων.Ακολουθεί η Γαλλοκρατία των Επτανήσων (1797-1799),ενώ το 1800 μετέχει στην Επτάνησο Πολιτεία,το πρώτο αυτόνομο ελληνικό κρατίδιο υπό την επικυριαρχία του Σουλτάνου.Το 1809 επανέρχονται οι Γάλλοι ενώ το 1815 ανήκει στο Ενωμένο Κράτος των Ιονίων Νήσων υπό την προστασία των Άγγλων ως τις 21 Μαϊου του 1864, οπότε ενώνεται με την Ελλάδα, όπως και τα υπόλοιπα Επτάνησα.
Στην ιστορία της Ζακύνθου, καθοριστικό ρόλο έπαιξαν οι σεισμοί με ισχυρότερο αυτόν του 1953,όπου ισοπεδώθηκαν σχεδόν όλα τα κτήρια του νησιού εκτός από την εκκλησία του Αγ.Διονυσίου,το κτήριο της Εθνικής Τράπεζας και το σχολείο της συνοικίας του Άμμου που είχαν κτιστεί με αντισεισμικό τρόπο.Εξαιτίας της καταστροφής αυτής, θεσπίστηκαν αυστηρότεροι κανονισμοί δόμησης των νέων κτηρίων με αποτέλεσμα στους σεισμούς των δεκαετιών 1980,1990 και 2006,οι ζημιές στα καινούργια κτήρια να είναι ελάχιστες.Στη Ζάκυνθο υπάρχει μεγάλη μουσική παράδοση.Από το 2009 διοργανώνονται φεστιβάλ κλασικής μουσικής και τζαζ
Η Ζάκυνθος έχει ακανόνιστο τριγωνικό σχήμα.Στο βόρειο άκρο της βρίσκεται το ακρωτήριο Σκινάρι.Νοτιοανατολικά σχηματίζεται ο κόλπος του Λαγανά. Μέσα στον κόλπο υπάρχουν τρία νησιά,το Μαραθωνήσι,ο 'Αγιος Σώστης και το Πελούζο. Ο κόλπος του Λαγανά ανακηρύχθηκε το 1999 Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο προστασίας της χελώνας Καρέτα-Καρέτα,καθώς είναι τόπος αναπαραγωγής της.Οι νήσοι Στροφάδες βρίσκονται 37 ναυτικά μίλια νότια του Λαγανά. Έχουν χαρακτηριστεί ως ωκεανικά νησιά γιατί ποτέ δεν υπήρξαν ενωμένα με άλλα ή με την ηπειρωτική Ελλάδα.Μοιάζουν να επιπλέουν στο Ιόνιο και έναι τόποι ξεκούρασης των μεταναστευτικών πουλιών, στο μακρύ τους ταξίδι για το Νότιο Ατλαντικό. Μοναδικός τους κάτοικος ένας μοναχός στη μονή της Παναγίας που υπάρχει στο νότιο νησί.Οι δυτικές ακτές της Ζακύνθου είναι βραχώδεις και απότομες.Κατά μήκος της βορειοδυτικής αυτής πλευράς,από τον Άγιο Νικόλαο μέχρι το ακρωτήριο Σκινάρι,βρίσκονται οι περίφημες Γαλάζιες Σπηλιές, ένα από τα πιο γνωστά φυσικά αξιοθέατα του νησιού.Οι ανατολικές αντίθετα ακτές της Ζακύνθου που βλέπουν στην Πελοπόννησο, είναι αμμώδεις με όμορφες παραλίες.
Κι όμως στη Ζάκυνθο υπάρχει λίμνη που βρίσκεται στον κόλπο του Λαγανά, η Λίμνη Κεριού.Εκεί θα βρείτε και το πηγάδι του Ηροδότου.Το νερό της λίμνης είναι ένας συνδυασμός θαλασσινού νερού και πόσιμου από τις πηγές της περιοχής.Ο πυκνός καλαμιώνας που βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα μαρτυρά την ύπαρξη της μικρής αυτής λίμνης αλλά πολύ σημαντικής αφού είναι ο υγρότοπος της Ζακύνθου με σπάνια είδη φυτών, όπως τη μοναδική στον κόσμο ενδημική ορχιδέα της Ζακύνθου.Στη λίμνη βρίσκουν καταφύγιο αποδημητικά πουλιά και πολλά είδη αμφιβίων.
Ο Νο1 προορισμός στη Ζάκυνθο είναι η παραλία Ναυάγιο με την κατάλευκη αμμουδιά και το σκουριασμένο σκαρί πλοίου σ' ένα κινηματογραφικό σκηνικό.Την παραλία αξίζει να τη θαυμάσετε και από ψηλά με θέα που κόβει την ανάσα, από την εξέδρα που υπάρχει στο χωριό Μαριές.Η βόλτα στο Ναυάγιο αξίζει να συνδυαστεί μ' ένα κολύμπι στις Γαλάζιες Σπηλιές που θα σας ξετρελάνουν οι αντανακλάσεις των νερών.Στο Κερί μπορείτε να θαυμάσετε το ηλιοβασίλεμα έχοντας μπροστά σας όλο το Ιόνιο.Η παραλία Λαγανά και το Μαραθωνήσι θα σας φέρουν σ΄έπαφή με το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο και τη χελώνα Καρέτα-Καρέτα.Στην πόλη της Ζακύνθου αξίζει να επισκεφτείτε την εκκλησία του Αγίου Διονυσίου,την πλατεία Αγίου Μάρκου,το Μουσείο Σολωμού και το λόφο του Στράνη με την υπέροχη θέα στην πόλη.
Η Ζάκυνθος είναι μια αρχοντική πόλη που κατάφερε να διατηρήσει ζωντανή την παράδοσή της, αν και το 1953 οι ζημιές που υπέστη από την καταστροφική πυρκαγιά που ακολούθησε μετά το σεισμό ήταν ανυπολόγιστες.Στην πόλη θα συναντήσετε τις λότζες, τις στοές δηλαδή με τις πολλές καμάρες και τα αρχοντικά με τα τοξωτά παράθυρα. Άρωμα Βενετίας έχουν οι δρόμοι της και οι πλατείες της με τα ιταλικά ονόματά τους. Στην πλατεία Αγίου Μάρκου, οι ποπολάροι το 1797, όταν οι Γάλλοι κατείχαν το νησί έκαψαν το Libro d’ oro, το βιβλίο δηλαδή των ευγενών. Η πλατεία είναι μικρογραφία της αντίστοιχης βενετσιάνικης πλατείας με μαγαζιά στους γύρω δρόμους , όπου μπορείτε να προμηθευτείτε μαντολάτα , παστέλια, λεβάντα, σταφίδα και ζακυνθινό κρασί. Πάνω στην πλατεία είναι η ομώνυμη καθολική εκκλησία του Αγίου Μάρκου και το Μουσείο Σολωμού, Κάλβου και Επιφανών Ζακυνθινών.Στο ισόγειο του Μουσείου υπάρχουν τα οστά των ποιητών ενώ στον πρώτο όροφο χειρόγραφα, κειμήλια του Σολωμού, του Ρώμα και άλλων επιφανών Ζακυνθινών. Στην είσοδο του μουσείου βρίσκεται το ιστορικό πουρνάρι κάτω από το οποίο ο Σολωμός έγραψε τον « Ύμνο προς την Ελευθερία» και τους «Πολιορκημένους»
Στη Στράτα Μαρίνα, στα ερείπια της παλιότερης εκκλησίας που μετά το σεισμό του 1893 κατεδαφίστηκε, βρίσκεται ο Άγιος Διουνύσιος της Ζακύνθου.Θυμίζει τον Άγιο Μάρκο της Βενετίας και έχει θαυμάσιες τοιχογραφίες με σκηνές από τη ζωή του αγίου. Σε μια ασημένια λάρνακα φυλάσσεται το λείψανό του.
Στην πλατεία Σολωμού αξίζει να επισκεφτείτε το Βυζαντινό Μουσείο με σημαντικές αγιογραφίες βυζαντινής τέχνης από τη βυζαντινή περίοδο μέχρι τον 19ον αιώνα. Οι περισσότερες είναι έργα σημαντικών αγιογράφων όπως του Δοξαρά και του Δαμασκηνού. Στο μουσείο θα δείτε και τα πανέμορφα τέμπλα των εκκλησιών του Παντοκράτορα, του Αγίου Δημητρίου και Αγίου Ανδρέα. Οι περισσότερες εκκλησίες της Ζακύνθου έχουν επιρροή από την αρχιτεκτονική της δύσης με εντυπωσιακά καμπαναριά όπως της Αγίας Τριάδας, του Αγίου Λαζάρου και της Κυράς των Αγγέλων.
Η βόλτα στην πόλη της Ζακύνθου αξίζει να ολοκληρωθεί με το Λόφο του Στράνη που απέχει 2 χλμ από την πόλη και εκεί κατά την παράδοση ο Διονύσιος Σολωμός εμπνεύστηκε τον «Ύμνο προς την Ελευθερία» και τους «Πολιορκημένους».Το ωραιότερο προάστιο της πόλης είναι η Μπόχαλη με πανοραμική θέα στην πόλη της Ζακύνθου.Εκεί μπορείτε να απολαύσετε το καφεδάκι σας ή το φαγητό σας υπό τον ήχο της ζακυνθινής καντάδας.Εκτός όμως από την πόλη της Ζακύνθου υπάρχουν και άλλες γωνιές του νησιού που αξίζει να επισκεφτείτε.
Στο χωριό Αναφωνήτρια, 33 χλμ από την πόλη, βρίσκεται το μοναστήρι της Παναγίας της Αναφωνήτριας που χτίστηκε τον 15ον αι. και έδωσε το όνομά της στο χωριό. Εκεί μόνασε ο Άγιος Διονύσιος, το κελί του οποίου μπορείτε να επισκεφτείτε. Η παράδοση λέει ότι η εικόνα της Παναγίας βρέθηκε μετά από ένα ναυάγιο ανάμεσα στα βράχια.
Στο Λαγανά, υπάρχει το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη που χτίστηκε τον 17ον αι. και μοιάζει με φρούριο που λόγω της θέσης του, έδινε τη δυνατότητα στους μοναχούς να εντοπίσουν έγκαιρα τους πειρατές. Αν το επισκεφτείτε, πρατηρήστε το ξύλινο προσκυνητάρι του. Στον κόλπο του Λαγανά βρίσκεται και το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο της χελώνας Καρέτα-Καρέτα.Ο κόλπος του Λαγανά είναι το σπίτι της. Τα νησιά Μαραθωνήσι, Πελούζο, οι παραλίες Λαγανά, Καλαμάκι, Δάφνη, Γέρακα είναι τα προστατευόμενα μέρη αναπαραγωγής της. Στις παραλίες αυτές, αν είστε τυχεροί, μπορείτε να δείτε την Καρέτα-Καρέτα να κολυμπά δίπλα σας. Θα πρέπει να τη σεβαστείτε και να προστατεύσετε τις φωλιές της, ακολουθώντας τους κανόνες των υπευθύνων του κέντρου.
Μέρος του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου είναι και το Μαραθωνήσι. Πρόκειται για ένα κομμάτι γης του ακρωτηρίου Μαραθιά που αποκόπηκε σ΄ένα σεισμό. Το νησί είναι κατάφυτο, με δύο υπέροχες παραλίες.Μία αμμώδη και μία με βότσαλα και μικρές θαλάσσιες σπηλιές κατάλληλες γι’ αυτούς που αγαπούν την εξερεύνηση. Το Μαραθωνήσι είναι τόσο όμορφο που θα νιώσετε ότι έχετε χαθεί σ΄’ενα νησί στη μέση του ωκεανού.Μπορείτε να πάτε εκεί με καραβάκι από τον κόλπο του Λαγανά.
Στο Κερί εκτός από τη λίμνη του, μπορείτε να θαυμάσετε και το φάρο του που βρίσκεται 2 χλμ από το χωριό, σην άκρη ενός γκρεμού δίνοντας την εντύπωση ότι ελέγχει το Ιόνιο.Το ηλιοβασίλεμα από εκεί είναι μαγικό. Κάτω από το Φάρο, δύο βράχοι, η Μικρή και η Μεγάλη Μυζήθρα με το λευκό τους χρώμα κυριαρχούν στη θάλασσα, δημιουργώντας ένα ζωγραφικό πίνακα τη στιγμή που ο ήλιος δύει. Πολύ κοντά στους βράχους βρίσκεται στα 4500 μέτρα το βαθύτερο σημείο της Μεσογείου, το λεγόμενο "πηγάδι των Οινουσσών".
Στο χωριό επίσης Τσιλιβί, 5 χλμ από την πόλη υπάρχει το μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα Ναυτικό Μουσείο, όπου μέσα από 140 σπάνιες υδατογραφίες θα μάθετε τη ναυτική ιστορία της χώρας μας.
Για όσους θέλουν να βρεθούν κοντά στην αυθεντική ζακυνθινή παράδοση, τα ορεινά χωριά της Ζακύνθου, όπως οι Βολιμές,ο Άγιος Λέων,ο Κοιλιώμενος, οι Μαριές την προσφέρουν απλόχερα.Σ' αυτά θα νιώσετε ότι η Ζάκυνθος είναι μια πανδαισία χρωμάτων και μυρωδιών.
Ένας πλακόστρωτος δρόμος που ξεκινά από τη συνοικία Μπόχαλη της πόλης της Ζακύνθου, θα σας οδηγήσει στο μεσαιωνικό κάστρο του νησιού που η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 1646 από ενετούς μηχανικούς και ντόπιους τεχνίτες. Το Ενετικό κάστρο έχει κτιστεί στη θέση της αρχαίας ακρόπολης της Ζακύνθου. Στην εξωτερική του πύλη, οι δύο λέοντες του Αγίου Μάρκου θα σας θυμίσουν το ενετικό παρελθόν του νησιού. Μέσα στο κάστρο σωζονται οι ενετικές θολωτές φυλακές, η πυριταδαποθήκη του, ο προμαχώνας καθώς και οι εκκλησίες του Σωτήρα ή Παντοκράτορα, ο μητροπολιτικός δηλαδή ναός των Λατίνων, η Αγία Βαρβάρα, ο Άγιος Φραγκίσκος.
Η Ζάκυνθος είναι μια πελώρια χρυσή αμμουδιά. Αυτό θα σκεφτείτε αν δείτε τις παραλίες που βρίσκονται λίγο έξω από την πόλη.
Η παραλία Ναυάγιο είναι το φαβορί.Μπορείτε να την προσεγγίσετε με μικρό πλοίο είτε από την πόλη της Ζακύνθου, είτε από τις Αλυκές, τον Άγιο Νικόλαο ή το Σκινάρι.Το περισσότερο φωτογραφημένο αυτό τοπίο της Ζακύνθου προέκυψε όταν το 1982, ένα πλοίο που μετέφερε λαθραία, ναυάγησε κοντά στα απότομα βράχια του νησιού.Η θάλασσα ξέβρασε το κουφάρι του στον όρμο και με το κάθετο βράχο πίσω του δημιουργήθηκε αυτό το σκηνικό που το ζηλεύει και ο καλύτερος σκηνοθέτης του Χόλλυγουντ.Τα καραβάκια που πάνε στο Ναυάγιο θα σας πάνε και στις Γαλάζιες Σπηλιές.Το γαλάζιο στην καλύτερη απόχρωσή του. Μη διστάσετε να κολυμπήσετε μέσα στις σπηλιές. Η αντανάκλαση του φωτός είναι μοναδική.
Λαγανάς : 9χλμ αμμουδιά. Ίσως η μεγαλύτερη της Μεσογείου.Ο Λαγανάς όπως το Καλαμάκι που είναι συνέχειά της, ο Γέρακας και τα Σεκάνια είναι οι τόποι αναπαραγωγής της χελώνας Καρέτα - Καρέτα και απαγορεύονται τα αθλήματα στην παραλία.Θα απολαύσετε όμως εκεί την παχιά άμμο και τα πεντακάθαρα νερά.
Άγιος Σώστης : βρίσκεται κοντά στο Λαγανά. Σήμα κατατεθέν της παραλίας η ξύλινη γέφυρα που την ενώνει με το γεμάτο πεύκα νησάκι που βρίσκεται ακριβώς απέναντί του.
Μαραθωνήσι : δύο παραλίες που προσεγγίζονται με πλοίο είτε από το Κερί, είτε από το Λαγανά. Η μία παραλία με άμμο, η άλλη με βότσαλα και θαλάσσιες σπηλιές. Το νησί σας δίνει την αίσθηση ότι βρίσκεστε κάπου ναυαγοί στον ωκεανό.
Αλυκές : βρίσκονται βόρεια της Ζακύνθου.Έχουν ρηχά νερά, ψιλή άμμο με εύκολη προσέγγιση στο Ναυάγιο και στις Γαλάζιες Σπηλιές.
Αργάσι : βρίσκεται 3 χλμ νότια της Ζακύνθου, την αγαπούν οι λάτρεις των θαλάσσιων σπορ αλλά και όσοι τους αρέσουν οι εξερευνήσεις αφού έχει πολλά θαλάσσια σπήλαια.
Μπανάνα και Άγιος Νικόλαος : βρίσκονται κοντά στο Βασιλικό, είναι γεμάτες νεολαία με beach bar και θαλάσσια αθλήματα.Κοντά τους και ο Αλικανάς με δυνατότητα θαλάσσιων δραστηριοτήτων.
Ιόνιο : συνέχεια της Μπανάνας.Την προτιμούν οι οικογένειες που έχουν μικρά παιδιά λόγω των ρηχών νερών της.
Κρυονέρι και Δροσιά : γι΄αυτούς που αγαπούν το βότσαλο. Η πρώτη βρίσκεται πολύ κοντά στην πόλη της Ζακύνθου, ενώ η δεύτερη κοντά στις Αλυκές.
Πόρτο Κούκλα : Ιδανική για ηλιοβασίλεμα, βρίσκεται κοντά στην πόλη της Ζακύνθου. Αμμώδης παραλία με παραδοσιακές ταβέρνες γι' αυτούς που θέλουν να συνδυάσουν βουτιά και καλό φαγητό.
Ξύγκια : H πρωτοτυπία της είναι το θεάφι της. Μπορεί να σας ενοχλήσει στην αρχή η μυρωδιά του, στη συνέχεια όμως τη συνηθίζετε.Σκεφτείτε ότι είναι μια παραλία με ιαματικές ιδιότητες. Το όνομά της οφείλεται στο θειούχο πηλό που υπάρχει στα βράχια. Βρίσκεται στο δρόμο για Άγιο Νικόλαο.
Για να φτάσετε στη Ζάκυνθο ακτοπλοϊκώς, θα πρέπει να πάτε στο λιμάνι της Κυλλήνης στην Πελοπόννησο, ακολουθώντας την Εθνική Αθηνών - Πατρών και στη συνέχεια την Πατρών - Πύργου. Από εκεί το πλοίο για Ζάκυνθο κάνει περίπου μιάμιση ώρα. Τηλ. Λιμεναρχείου Κυλλήνης: 2623092211. Η Ζάκυνθος συνδέεται με συχνά δρομολόγια ΚΤΕΛ με την Αθήνα, την Πάτρα και τη Θεσσαλονίκη. Αεροπορικώς συνδέεται με το Αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" της Αθήνας.Τηλ. Αεροδρομίου "Ελ. Βενιζέλος": 2103530000. Κατά τη διάρκεια της τουριστικής σεζόν , διεθνείς πτήσεις τσάρτερ συνδέουν τη Ζάκυνθο με πολλές ευρωπαϊκές πόλεις. Το λιμανάκι επίσης του Αγίου Νικολάου της Ζακύνθου συνδέεται με την Πεσάδα της Κεφαλλονιάς.
Αεροδρόμιο Ζακύνθου: 2695029500
Λιμεναρχείο Ζακύνθου: 2695028117, 28118
Τουριστική Αστυνομία Ζακύνθου: 2695024482, 24483, 24484
Αστυνομία Ζακύνθου: 2695022221
Νοσοκομείο Ζακύνθου: 2695059100
ΚΤΕΛ Ζακύνθου: 2695042656