-
Η Αμοργός, είναι ένα νησί με απέραντη φυσική ομορφιά και καταγάλανες παραλίες. Χαρακτηριστικό της Αμοργού είναι ότι διαθέτει δύο φυσικά λιμάνια, τα Κατάπολα στο κέντρο και την Αιγιάλη στα βόρεια. Οι περισσότερες ακτές της είναι βραχώδεις και καταλήγουν απότομα στη θάλασσα.Το νησί προστατεύεται από τα μελτέμια του Αυγούστου λόγω της φύσης του εδάφους και της μορφολογίας του. Ενα νησί που μένει αξέχαστο! Με ξεχωριστή φύση, διαδρομές σε υψόμετρο, παραλίες με κρυστάλλινα νερά, προσφέρεται για διακοπές με αιγαιοπελαγίτικη ατμόσφαιρα.Από τα τέλη της 4ης χιλιετίας π.Χ υπάρχουν ίχνη ανθρώπινης ύπαρξης στην Αμοργό. Κατά την αρχαιότητα η Αμοργός γίνεται ένα από τα σημαντικότερα κέντρα του Κυκλαδικού πολιτισμού. Αργότερα κατά την μινωική εποχή στο νησί καταφθάνουν πολλοί μινωίτες ιδρύοντας μία από τις πρώτες πόλεις του νησιού, την Μινώα, όπου σύμφωνα με τον μύθο, βρίσκονταν τα θερινά ανάκτορα του βασιλιά της Κρήτης Μίνωα. Αργότερα Ναξιώτες ιδρύουν την Αρκεσίνη, στη σημερινή περιοχή Καστρί και την ίδια εποχή Μιλήσιοι εγκαθίστανται στην Αιγιάλη, το σημερινό χωριό Θολάρια. Αυτές ήταν κατά την αρχαιότητα οι σπουδαιότερες πόλεις του νησιού. Κατά τη Ρωμαϊκή εποχή, η Αμοργός ήταν τόπος εξορίας.Είναι ένα κυκλαδίτικο νησί του Αιγαίου Πελάγους. Βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο των Κυκλάδων, Νοτιοανατολικά της Νάξου και σε απόσταση 136 ναυτικών μιλίων από τον Πειραιά. Η επιφάνειά της εκτιμάται στα 121 τ.χλμ., ενώ έχει μήκος ακτών 126 χιλιόμετρα. Είναι μακρόστενο νησί που εκτείνεται από ΝΔ. προς ΒΑ. με απότομη ορεινή μορφολογία εδάφους. Πρωτεύουσα του νησιού είναι η Χώρα Αμοργού, ενώ το κύριο λιμάνι του νησιού είναι τα Κατάπολα. Η Αμοργός είχε πληθυσμό 1.859 άτομα στην απογραφή του 2001. Οι κάτοικοι ασχολούνται παραδοσιακά με τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, την κτηνοτροφία αλλά και την αλιεία.Αξίζει να επισκεφτείτε το Βυζαντινό Μοναστήρι της Παναγιάς της Χοζοβιώτισσας, το Βενετσιάνικο Κάστρο στη Χώρα, τα Κατάπολα με το καλύτερο φυσικό λιμάνι των Κυκλάδων, με έντονη κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, ιστορικές εκκλησίες και πανέμορφες παραλίες. Το βγαλμένο από άλλη εποχή χωριό Θολάρια, με την εξαιρετική θέα στο Αιγαίο. Η Κάτω Μεριά διατηρεί ακόμα τον παραδοσιακό αγροτικό της χαρακτήρα. Στη βόρεια πλευρά του νησιού συναντάμε την Αιγιάλη. Ένας κόλπος με όμορφες αμμουδιές και τοπίο που διαθέτει φυσικές ομορφιές.
Οι φυσιολάτρες απολαμβάνουν μοναδικές πεζοπορίες στα παλιά μονοπάτια του νησιού που προσφέρουν όμορφες διαδρομές αποκαλύπτοντας την σπάνια χλωρίδα της Αμοργού, τα βότανα και τα αγριολούλουδα. Σήμερα στην Αμοργό έχουν χαρτογραφηθεί και σηματοδοτηθεί 6 κύρια μονοπάτια και έχει εκδοθεί ειδικός περιηγητικός οδηγός. Μοναδική διαδρομή είναι το μονοπάτι από την Χώρα προς το Μοναστήρι της Χοζοβιώτισσας.
Εκδηλώσεις
Οι κάτοικοι του νησιού διατηρούν μέχρι και σήμερα τα έθιμα του. Σε όλη την διάρκεια της εβδομάδας του Πάσχα γίνεται η περιφορά των Εικόνων. Τις Απόκριες εορτάζεται το έθιμο του Καπετάνιου. Επίσης στο νησί πραγματοποιούνται πολλά πανηγύρια. Των Αγίων Αναργύρων την 1/7 στα Θολάρια, της Αγίας Παρασκευής στις 25 και 26/7 στη Κολοφάνα, του Αγίου Ιωάννη στις 29/8 στο Βρούτση. Μεγάλο πανηγύρι γίνεται στη γιορτή του Χριστού στη Χώρα στις 6/8 και στη γιορτή της Παναγίας στις 21/11 προσφέρονται γλυκά και αλμυρά τοπικά εδέσματα.
Στην Αμοργό, θα απολαύσετε την ψημένη ( βρασμένη ρακή, με ζάχαρη, μέλι και κανέλα)! Η ψημένη, προσφέρεται στους καλεσμένους σε γάμους, σε βαφτίσεις και συνοδεύεται με το παραδοσιακό παστέλι επάνω σε φύλλο λεμονιάς. Επίσης, μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε το πατατάτο. Δηλαδή, κατσικίσιο κρέας με πατάτες και τον καλόγηρο, κρέας με μελιτζάνες και τυρί!Ακτοπλοϊκώς από το λιμάνι του Πειραιά.Τηλ. Λιμεναρχείου Πειραιά: (+30) 210 4226000-4, 210 4511310-17Ακτοπλοϊκώς από το λιμάνι της Ραφήνας.Τηλ. Λιμεναρχείου Ραφήνας: (+30) 22940 22300Λιμεναρχείο Αμοργού: (+30) 22850 71259Αστυνομία Αμοργού: (+30) 22850 71210Ιατρείο Αμοργού: (+30) 22850 71207 -
Χάρτης για Αμοργός
-
Σχετικά άρθρα για Αμοργός