Το Ακρωτήρι έρχεται να προσθέσει στην παγκόσμια αίγλη της Σαντορίνης τον μοναδικό αρχαιολογικό του χώρο, με σπάνια ευρήματα από τον Μινωικό οικισμό, που πριν από χιλιάδες χρόνια θάφτηκε στη λάβα. Δείτε: ξενοδοχεία εστιατόρια, ταβέρνες, παραλίες, φωτογραφίες, χάρτης, καιρός.
Κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους, το Ακρωτήρι αποτελούσε ένα από τα καστέλια του νησιού και ονομαζόταν La Ponta. Στο κέντρο του οικισμού υπήρχε ο Γουλάς του Ακρωτηρίου (Τουρκικά kule: "πύργος"), ο οποίος υπέστη μεγάλες ζημιές κατά την σεισμική δραστηριότητα του 1956, αν και ήταν σε πολύ καλή κατάσταση μέχρι τότε. Το 1336 το Ακρωτήρι παραχωρήθηκε από τον Δούκα της Νάξου Νικόλαο Σανούδο στην οικογένεια Gozzadini, η οποία είχε καταγωγή από την Μπολόνια. Το γεγονός ότι η καταγωγή τους ήταν από αυτήν την ιταλική πόλη και όχι από την Βενετία, η οποία ήταν σε πόλεμο με την Οθωμανική αυτοκρατορία, σε συνδυασμό με την ισχύ της άμυνας του κάστρου επέτρεψε στην οικογένεια των Γοζαδίνων να διατηρήσει στην κατοχή της το καστέλι για μεγάλη περίοδο ακόμα και κατά την διάρκεια της κατοχής της υπόλοιπης Σαντορίνης από τους Τούρκους.Τελικά πέρασε στα χέρια των Τούρκων μόλις το 1617.
Το Ακρωτήρι είναι χωριό της Σαντορίνης με 450 κατοίκους. Βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο του νησιού σε απόσταση 15 χιλιομέτρων από τα Φηρά. Διοικητικά, ανήκει στο Τοπικό διαμέρισμα Ακρωτηρίου του Δήμου Θήρας. Κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους αποτελούσε ένα από τα καστέλια του νησιού. Έγινε παγκοσμίως γνωστό χάρη στον προϊστορικό οικισμό που ανακαλύφθηκε στις ανασκαφές, τις οποίες άρχισε συστηματικά στην περιοχή ο Σπύρος Μαρινάτος το 1967.
Γεωγραφικά, η περιοχή αποτελεί πραγματικό ακρωτήριο με απόκρημνες ακτές, που προβάλλει επί 3 μίλια δυτικά του νότιου τμήματος της Σαντορίνης.
Το Ακρωτήρι είναι ένα μικρό ψαροχώρι, αλλά και μόνο το γεγονός ότι εκεί ήκμασε ένας καταπληκτικός πολιτισμός για δεκαπέντε περίπου αιώνες τού δίνει ξεχωριστή αίγλη. Η αρχαία πόλη του Ακρωτηρίου είναι η σημαντικότερη αρχαιολογική ανακάλυψη της Ανατολικής Μεσογείου. Ο Γάλλος μηχανικός Ferdinand De Lesseps είχε εντοπίσει τις προϊστορικές αρχαιότητες από το 1866, οι ανασκαφές όμως άρχισαν το 1870 από τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή. Από το 1967 ο Σπ. Μαρινάτος αποκάλυψε τον καταπληκτικό αυτό οικισμό. Η έκρηξη του ηφαιστείου (το 1600 π.Χ.) σκέπασε με λάβα την αρχαία πόλη και τη διατήρησε σε άριστη κατάσταση για πολλούς αιώνες, όπως έγινε στην Πομπηία. Η μεγάλη έκταση (περίπου 200 στρέμματα), η άριστη πολεοδομική οργάνωση, το αποχετευτικό δίκτυο, τα περίτεχνα πολυώροφα κτίρια με τις καταπληκτικές πολύχρωμες τοιχογραφίες, η πλούσια επίπλωση και οικοσκευή μαρτυρούν το μεγαλείο της πόλης. Δυστυχώς σήμερα δεν είναι δυνατή η επίσκεψη λόγω των εργασιών υποστύλωσης του στεγάστρου. Ανεβείτε στο Καστέλι του Ακρωτηρίου και το Γουλάτο, που είναι πραγματικά εντυπωσιακά, και θαυμάστε την εντυπωσιακή εικόνα του ολόλευκου φάρου στα βράχια.
Από το Ακρωτήρι ξεκινάει το μονοπάτι για την Κόκκινη Παραλία, το βαρκάκι για την Άσπρη και οι χωματόδρομοι για τα Μέσα Πηγάδια, την Αλμύρα, τα Καμπιά και το Γιαλό.